Subota, 27. travnja 2024.

DAN SIGURNIJEG INTERNETA Đurđevački gimnazijalci savjetuju kako koristiti internet

Dan sigurnijeg interneta obilježava se danas.

Tema ovogodišnjeg dana je “Koja je cijena jednog lajka”. Centar za sigurniji internet je i ove godine pripremio bogat program među kojima je i cjelodnevni online kviz za sve koji se prijave.

Učenici Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Ema Ciganović, Korina Jambrušić, Ema Tuba, Marlena Jambrušić i Lav Jurkas su u programu Podravskog radija uputili nekoliko savjeta tijekom korištenja interneta koje donosimo u nastavku.

– Informirajte se što preuzimate prije nego što kliknete na besplatno i brzo preuzimanje koje će vam napraviti više štete nego koristi – govore.

Također savjetuju ažuriranje sigurnosnog programa koji bi mogao otkriti najnovije verzije prijetećeg zlonamjernog programa.

Kada su u pitanju lozinke, one bi trebale biti kompliciranije.

– Kako bi zaštitili sebe i svoje podatke trebali biste koristiti lozinke koje je teško pogoditi, a koje je vama lako zapamtiti. Izbjegavajte korištenje lozinke koje sadržavaju vaše osobne podatke poput imena, datuma rođenja ili adrese e-pošte – ističu.

Poručuju i da internetska sigurnost nije samo zaustavljanje hakera.

– Ona također uključuje izbjegavanje neželjenih incidenata poput gubitka nekog bitnog projektnog zadataka – pojašnjavaju.

Prilikom online kupnje treba paziti na koje se stranice unose podaci o kartici.

– Svaki put kada kupujete putem interneta morate ustupiti podatke o kreditnoj kartici ili bankovnom računu, ono čega se kibernetički kriminalci najviše žele dočepati. Ove informacije dajte samo onim stranicama koje pružaju sigurne šifrirane veze – govore te dodaju da ako primite e-mail u kojem vam se obećava milijun dolara ili besplatno krstarenje Bahamima, znajte da je to uvijek predobro da bi bilo moguće.

Za kraju svima savjetuju što ne bi trebali objavljivati.

– Najbolje je pravilo da ne stavljate na internet ono što ne biste željeli da vidi vaša mama ili potencijalni poslodavac – zaključuju.

zatvori