Nedjelja, 28. travnja 2024.

Četiri općine osnovale tvrtku Draft, Deskar: Bitno nam je da se kroz sve navedene faze prijavitelj može osloniti na kvalitetnu i učinkovitu podršku u realizaciji projektnog ciklusa

Općine Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Pitomača i Špišić Bukovica osnovale su tvrtku Draft.

Riječ je o tvrtki koja za općine osnivače priprema projekte za fondove Europske unije kao i nacionalnih resornih ministarstva, ali pruža i savjetodavnu podršku svim stanovnicima spomenutih općina. Osim toga tvrtka je razvojem svoje djelatnosti osnovala i turističku agenciju te organizacijsku jedinicu za pružanje socijalnih usluga.

Direktor tvrtke Davor Deskar pojasnio je kako je sve započelo.

– Putem pretpristupnih fondova, a posebice ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pojavila se mogućnost korištenje EU sredstava za različite aktivnosti. Kako bi bila moguća apsorpcija i realizacija projekata, četiri susjedne općine, dvije iz Koprivničko-križevačke županije – Kloštar Podravski i Podravske Sesvete te dvije iz Virovitičko-podravske županije, Pitomača i Špišić Bukovica, su radi tog ostvarenja osmislile organizacijski oblik trgovačkog društva koji bi djelovao u tom području i približio sredstva kako jedinicama lokalne samouprave tako i žiteljima općina, bilo da se radi o privatnim ili fizičkim osobama – govori.

Tvrtka sa sjedištem u Pitomači osnovana 2015., a s radom je započela 2016. godine. Deskar ističe da su ispunili ciljeve s početka koje su zacrtali načelnici općina.

Na području općina osnivača provedeni su brojni projekti vrijednosti više od 198 milijuna kuna.

– S obzirom na to da su osnivači predstavnici lokalne samouprave namjera je također bila posvetiti pozornost svim sektorima, kako lokalnoj samoupravi za javnu infrastrukturu, tako i mještanima da putem svojih poduzeća, OPG-ova i obrta imaju mogućnost dolaska do nužnih sredstava za razvoj i unaprjeđenje poslovanja – govori.

Govoreći o EU projektima koji se odnose na mogućnosti za jedinice lokalne samouprave, sinergijski se i dobrom suradnjom planiraju buduće aktivnosti.

– Svakako treba navesti kako imamo iznimno uspješnu suradnju s Općinama Kloštar Podravski, Pitomača, Špišić Bukovica i bez čije podrške rad i djelovanje tvrtke ne bi bilo toliko kvalitetno – ističe.

Deskar napominje da nije bitna samo infrastruktura, nego je bitno i pružiti sadržaj te da se ruralni prostor obogati uvjetima koji su dostojni suvremenih civilizacijskih standarda.

– U lokalnim zajednicama nastojimo realizirane objekte i infrastrukturu namijenjene žiteljima oplemeniti uključivanjem različitih dionika, s time da je poseban naglasak na djeci i mladima kako bi se osigurali adekvatni i temeljni uvjeti za njihov neometan razvoj i djelovanje. Upravo radi iznijetog nam je uvijek u fokusu biti na raspolaganju našim osnivačima kako bi zajedno sudjelovali u unaprjeđenju svih segmenata u lokalnoj zajednici – rekao je.

Zadaća Draft-a je uključenost u sve etape projektnog procesa. Od same ideje, pripreme, podnošenja projektne prijave pa sve do njegove uspješne realizacije.

– Bitno nam je da se kroz sve navedene faze prijavitelj može osloniti na kvalitetnu i učinkovitu podršku u realizaciji projektnog ciklusa – dodaje.

Ističe da nisu osnovani samo da pišu EU projekte i povlače sredstva.

– Tome prethodi ključni dio, a to je savjetovanje i informiranje. Naša namjera je pružiti informaciju zainteresiranima prije ulaska u aktivnosti vezane za projekt. Prije svega da se detaljno razmotre okolnosti i da zainteresirani budu informirani i realni što se tiče mogućnosti. Poduzetnici i poljoprivrednici dolaze sa zanimanjem za realizacijom njihovih ideja i tada započinje proces pripreme svakog projekta zasebno, pošto se natječaji razlikuju u svojoj formi i sadržaju. U svakom natječaju postoje uvjeti koje treba zadovoljiti te smo im na raspolaganju kako bi kvalitetno pripremili i ispunili sve parametre projektnog prijedloga u odnosu na raspisani natječaj s ciljem efikasnije provedbe– ističe.

Svi već znaju gdje se mogu obratiti za pomoć i informacije.

– Najbitnije nam je da ljudi dobiju informaciju o mogućnostima. Ako smo utjecali na informiranje o mogućnostima vezanima uz financiranje, odnosno sufinanciranje postigli smo važan efekt jer će svaki potencijalni prijavitelj odlučiti o planiranim budućim investicijama. Najgore je ako nedostaje ta informacija i ako mještani nisu svjesni što se sve može ostvariti – govori te dodaje da je cilj informiranjem doći do što većeg broja korisnika.

U ovom trenutku pored natječaja za privatni sektor, pripremaju natječaje za javnu turističku infrastrukturu.

– Planiramo nominaciju iznimno važnih projekata čiji je cilj izgradnja turističke infrastrukture kojom će se na području općine Kloštar Podravki i Pitomače omogućiti dosad nepostojeći atraktivan sadržaj. Osim same realizacije navedenih projekata ostvaruju se mogućnosti za cjelokupni razvoj, ponajviše privatnog sektora jer će projekti generirati niz usluga koje će posjetitelji konzumirati. Stoga vidimo mnogobrojne koristi i nadamo se kako će projekti biti pozitivno ocijenjeni i ugovoreni – ističe.

Osim primarnog dijela provedbe pisanja EU projekata, savjetovanja i informiranja, druga je djelatnost socijalnog karaktera.

– Osnovana je organizacijska jedinica za pružanje usluga pomoći u kući, kojom osiguravamo pomoć korisnicima koji su ostvarili pravo temeljem Zakona o socijalnoj skrbi i koju pružaju naše gerontodomaćice. Pored navedenog pružamo i socijalne usluge svim korisnicima kojima je potrebna pomoć, ali ih definiramo sukladno ugovorom o pružanju usluga – govori.

Na području socijalnih djelatnosti pokrenut je postupak osnivanja ustanove za pružanje socijalnih usluga u zajednici čiji će osnivač biti tvrtka Draft.

– Projektom Spektar ukupne vrijednosti gotovo osam milijuna kuna rekonstruirali smo staru školu u centru Pitomače gdje će se pružati socijalne usluge. Temeljna usluga bit će pružanje usluge pomoći u kući s elementom prehrane. Ostale usluge odnosit će se na ranu intervenciju kao i pružanje psihosocijalne podrške te savjetovanja i edukacija za razne korisničke skupine od djece i mladih pa sve do starijih osoba – pojasnio je.

Cilj je osigurati socijalnu ustanovu koja će imati širok spektar usluga čime će se korisnicima omogućiti dostupnost prijeko potrebnih usluga zbog kojih su bili primorani odlaziti u udaljena središta.

S obzirom na to da su na području općina provedeni projekti koji se tiču turizma, tvrtka Draft je osnovala i turističku agenciju.

– Turističkom agencijom nastojimo biti produžetak u vidu pružanja usluga kojima nadopunjujemo turističku ponudu naših lokaliteta uključivanjem novoizgrađene turističke infrastrukture, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. Stoga je turistička djelatnost definitivno element koji ćemo u narednom periodu kao tvrtka razvijati i u što ćemo ulagati više napora ne bismo li popularizirali naša područja kao turistički poželjnu destinaciju širokom krugu posjetitelja– ističe.

Dodaje i da se turističkom agencijom zaokružila priča same tvrtke.

– U turističkom sektoru sudjelujemo u osiguravanju sredstva, provedbi projekata te onda putem agencije omogućavamo da se turistički potencijal i ostvari. Povezujemo sve u jedan paket i tim sadržajima nudimo posjetiteljima izvorno iskustvo i doživljaje kojima naši lokaliteti obiluju – zaključuje Deskar.

zatvori