Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Zapovjednica Jakupec: Imali smo 234 intervencije, nevrijeme je povećalo broj tehničkih, a suša broj požarnih

Koprivnički vatrogasci tijekom prošle godine imali su 234 intervencije.

Rekla je to Jasminka Jakupec, zapovjednica Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice, i dodala da je u odnosu na 2021. godinu, riječ o 70-ak intervencija više.

– Ukupan broj vatrogasnih intervencija u razdoblju od 10 godina se smanjivao, a ulaganjem u preventivu težimo tome da se i nadalje smanjuje. Ipak, klimatske promjene i vremenske neprilike u ovoj godini utjecale su na broj intervencija, posebno na više desetaka tehničkih intervencija vezanih uz olujno nevrijeme krajem svibnja, što je utjecalo na ukupan broj intervencija – istaknula je Jakupec.

Kazala je da je tako JVP Koprivnica djelovala na 111 požarnih intervencija i 123 ostalih, odnosno tehničkih intervencija.

– Od toga na požarima stambenih objekata vatrogasci su intervenirali 17 puta, na požarima dimnjaka i peći 14 te je bilo gotovo 50 požara otvorenog prostora zbog dugog i izuzetno sušnog perioda. Istovremeno, smanjen je broj požara prijevoznih sredstava na četiri. Kao što je već spomenuto, broj tehničkih intervencija znatno je povećan zbog nekoliko intenzivnijih dana s olujnim nevremenom u gradu i okolici te ostalim mjestima s Požarnog područja Koprivnica – objasnila je zapovjednica.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodala je da su koprivnički profesionalni vatrogasci tijekom ljetnih mjeseci odlazili na redovitu dislokaciju u Nacionalni park Brijuni, i to u šest smjena s po četiri vatrogasca u trajanju od 15 dana. U srpnju je, nastavlja Jakupec, prema traženju glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, četvero vatrogasca sa šumskim i kombi vozilom upućeno na izvanrednu dislokaciju na područje Šibensko-kninske županije u trajanju tri dana.

– Tijekom prošle godine bilo je nekoliko značajnijih i većih združenih vatrogasnih vježbi u koje su bile uključene sve žurne službe s područja grada, a najistaknutije su bile vježbe na novoj Osnovnoj školi Podolice i u Osnovnoj školi Đuro Ester. I nadalje imamo dobre odnose sa školama i vrtićima i tijekom godine više skupina školske i vrtićke djece je došlo u posjetu vatrogascima koji su im rado pokazali naš vozni park i kako je to biti vatrogasac. Kao kruna suradnje je bilo predblagdansko kićenje bora koji su sa svojim ručno izrađenim nakitom jako lijepo ukrasila djeca i njihove odgojiteljice, odnosno učiteljice iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce – zaključila je Jakupec.

Za kraj, Jakupec je napomenula kako je Javna vatrogasna postrojba Koprivnica i u 2022. godini provodila preventivne protupožarne aktivnosti i mjere te se mogu pohvaliti dobrom organizacijom vatrogastva i protupožarne zaštite u gradu te na cijelom požarnom području njihovog djelovanja.

zatvori