Nedjelja, 28. travnja 2024.

VIŠEMILIJUNSKA ŠTETA Direktor muljator dogovorio prodaju ili popravak vozila s 21 osobom pa ih preveslao, nije plaćao porez niti vodio knjige

Nakon provedene istrage Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv 31-godišnjaka koji je počinio dva kaznena djela prijevare, odnosno kazneno djelo krivotvorenja isprave, utaje poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Kako stoji u priopćenju, optužnicom se 31-godišnjeg okrivljenika tereti da je od siječnja 2020. do siječnja 2021. godine u Koprivnici kao direktor dva okrivljena trgovačka društva dogovorio s 21 osobom da će im prodati automobile ili u njihovo ime prodati njihova vozila ili ih popraviti, neistinito pritom prikazujući da će automobili biti isporučeni u dogovorenom roku nakon uplate predujma ili kupoprodajne cijene, odnosno da će im predati novac za prodana vozila ili vratiti popravljena vozila.

– Kada su mu oštećenici povjerovali i obavili uplate na račun društva ili mu predali svoja vozila radi prodaje ili popravka tereti ga se da je sav novac zadržao za svoje društvo, a automobile nije isporučio, odnosno vozila predana radi prodaje ili popravka je zadržao za sebe i svoje drugo društvo čime je ostvario protupravnu imovinsku korist za sebe i trgovačka društva u iznosu većem od 1,9 milijuna kuna – objašnjeno je.

Okrivljeniku se stavlja na teret i da u 2019. i 2021. godini, iako su njegova društva primala novčane uplate za prodaju motornih vozila i dnevne utrške i bila dužna obračunati porez na dodanu vrijednost, u cilju izbjegavanja plaćanja poreza nije izdavao izlazne račune za prodana dobra niti obračunao porez na dodanu vrijednost čime su društva izbjegla platiti porez u iznosu većem od 680.000 kuna.

Okrivljenog 31-godišnjaka se tereti i da za jedno svoje društvo uopće nije vodio poslovne knjige koje je po zakonu bio obvezan voditi.

Spomenimo da temeljem Kaznenog zakona muškarcu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju prijeti od jedne do 10 godina zatvora, zbog prijevare od jedne do osam godina zatvora, zbog krivotvorenja isprave do tri godine zatvora, zbog utaje poreza ili carine od šest mjeseci do pet godina zatvora, a zbog povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga do tri godine zatvora.

zatvori