Utorak, 14. svibnja 2024.

SVJETSKI DAN BRAILLEOVOG PISMA Knjižnica nudi sadržaje za slijepe i slabovidne, Galinec: Korisnici pozitivno reagiraju i vraćaju se

Svjetski je dan Brailleovog pisma.

Cilj današnjeg dana je naglasiti važnost ovog pisma koje slijepim i slabovidnim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak omogućava ravnomjerni pristup i sudjelovanje u svim područjima života.

Kako bi slijepim i slabovidnim osobama omogućila nesmetan pristup svijetu knjiga, i Knjižnica i čitaonica Fran Galović nudi niz sadržaja, programa i projekata s kojima nas je upoznao ravnatelj Karlo Galinec.

– Koprivnička knjižnica od 2006. godine kontinuirano provodi usluge za slijepe i slabovidne osobe; tako je tada nabavljena tehnologija za čitanje ekrana, čitanje teksta ekrana i printer koji se koristio u to vrijeme. Danas smo se modernizirali i trenutno imamo nove asistivne tehnologije – radi se o prijenosnom povećalu i reproduktoru zvuka. Uz to, korisnicima omogućavamo da posude zvučne knjige – otkrio je.

Snimio Marko Posavec.

Ovakvim oblikom prilagodbe knjižničari žele poručiti da je knjižnica prostor otvoren za sve.

– Knjižnica je otvorena za sve skupine korisnika bez obzira o kome se radi, svi mogu pronaći usluge koje su im potrebne. Isto tako, želimo poručiti da su knjižničari na usluzi vezano za sve potrebe, ne samo za ovu skupinu korisnika, već i za ostale deprivirane skupine koje dolaze u knjižnici – kazao je Galinec.

Slijepe i slabovidne osobe pozitivno reagiraju na sadržaje i vraćaju se u knjižnicu, dodao je.

– Od 2006. godine imamo konstantan broj korisnika, stalno se vraćaju i koriste usluge. Primarno, tu su zvučne knjige, ali bitno je da idemo u korak s vremenom i da nabavljamo uređaje i nove tehnologije tako da i oni mogu koristiti naše usluge – spomenuo je.

Kada je riječ o zvučnim knjigama, to je građa koja se trenutno nalazi na CD-ovima i koju je Hrvatska knjižnica za slijepe ustupila svim narodnim knjižnicama.

– Mi skidamo tu građu i snimamo ju na CD. Vjerujem da će se u dogledno vrijeme osmisliti i drugi nositelji podataka tako da neće biti samo na CD-ovima. Sve što Knjižnica za slijepe producira, mi to činimo dostupnima našim korisnicima – zaključio je Galinec.

zatvori