Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

SPORNO TUMAČENJE Na pomolu rješenje za buduće stanare Škurdijeve ulice

Prva točka 20. sjednice Gradskog vijeća Grada Đurđevca bila je donošenje vjerodostojnog tumačenja odredbi prostornog plana uređenja grada Đurđevca.

Ova tema se našla na dnevnom redu zbog toga što su se građani u Škurdijevoj ulici susreli s problemom ishođenja potrebnih dozvola za gradnju.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković je u samom uvodu rekao da su o ovoj točki raspravljali i Odbor za statut i poslovnik te Odbor za prostorno planiranje, zaštitu okoliša, komunalno i vodno gospodarstvo Gradskog vijeća.

Potom je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči obrazložio da je došlo do razlike u tumačenju nadležnog ureda za izdavanje građevinskih dozvola i ono što prema tumačenju Grada stoji u prostornom planu.

– Ključno pitanje je jesu li prostorni i urbanistički planovi usklađeni ili ne. Urbanističkim planom je trenutno predviđena gradnja javne, odnosno društvene namjene, a prostornim planom je predviđena gradnja stambene i društvene namjene – istaknuo je Janči.

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i komunalne djelatnosti Kristijan Grgac je pojasnio kako se urbanistički plan mijenjao kroz godine te zaključio da se kod donošenje akata prostornog uređenja treba poštivati plan višeg reda. U ovom slučaju primjenjuje se prostorni plan uređenja.

– Stav tvrtki izrađivača prostornog plana je da se prema zakonu o prostornom uređenju poštuje plan višeg reda, odnosno prostorni plan uređenja grada Đurđevca – istaknuo je Grgac.

Lacković je objasnio da nije bitno što piše u planu nižeg reda, već se gleda plan višeg reda.

– Ako plan višeg reda omogućuje stambenu i društvenu gradnju, tada može oboje – rekao je Lacković i upitao je li to prijedlog Gradu u rješavanju ovog problema.

Janči je odgovorio potvrdno na to pitanje te istaknuo da je to suština problema.

– Ono što je bitno za istaknuti je da je u zadnjim izmjenama prostornog plana jedan od zahtjeva za izmjene bio omogućavanje stambene gradnje na tom području te da se te parcele mogu prodavati za gradnju obiteljskih kuća – dodao je Janči.

Što znači da se u konkretnom slučaju gleda plan višeg reda, odnosno prostorni plan uređenja, te da ne postoji prepreka pri izdavanju građevinskih dozvola.

Na samom kraju je konstatirano da ne postoji neusklađenost planova, već različito tumačenje.

Odluka će se poslati nadležnom ministarstvu i uredima te osobama koje su kupile gradilište u Škurdijevoj ulici.

zatvori