Četvrtak, 16. svibnja 2024.

SEZONA GRIPE Dr. Radiček: Od sredine prosinca do danas imamo 307 oboljelih, veće brojke tek nas očekuju

Sredinom prosinca prošle godine na području Podravine i Prigorja pojavili su se prvi slučajevi oboljelih od gripe.

– Najveći broj oboljelih registriran je u zadnjem tjednu, dakle od 26. prosinca prošle do 1. siječnja ove godine. Sveukupno je dosad evidentirano 307 oboljelih osoba od gripe. Obolijevali su svi – od najmlađih do najstarijih, a podatke smo dobili od liječnika obiteljske medicine i pedijatara tako da u ovome trenutku nemamo podatke o osobama koje su liječene u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek – rekao nam je dr. Darko Radiček, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Dodao je da je gripa sistemska bolest kod koje dominiraju opći simptomi u smislu povišene tjelesne temperature i bolova u mišićima.

– Liječi se mirovanjem i skidanjem povišene tjelesne temperature. Ako se stanje ne popravlja kroz tri do četiri dana ili ako je stanje izrazito teško od samog početka u smislu otežanog i ubrzanog disanja, treba nazvati izabranog liječnika i u dogovoru s njime odlučiti što dalje – objasnio je dr. Radiček.

S obzirom na to da je aktualna i bolest COVID-19 te razne prehlade, upitali smo ga kako razlikovati ove bolesti koje imaju dosta slične simptome.

Kako razlikovati gripu, prehladu i COVID-10?

– Razlikovati ju o ovome trenutku od COVID-19 infekcije možemo najlakše komercijalnim brzim antigenim testovima za COVID-19 koji se mogu nabaviti u ljekarnama i ako je test na COVID-19 negativan, najvjerojatnije se radi o gripi. Na kraju, kako je obolijevanje od gripe tek počelo, a kako se gripa, narodski rečeno, javlja od Božića do Uskrsa, tek nas očekuju veće brojke, a time i problemi vezani uz nju – objasnio je dr. Radiček.

Podsjetio je i da je cijepljenje protiv gripe počelo još u listopadu 2022. godine i to kod obiteljskih liječnika i pedijatara te u zavodima za javno zdravstvo gdje su se cijepile osobe koje nemaju svojeg izabranog liječnika.

Zainteresirani se još uvijek mogu cijepiti

– Cijepljenje je bilo besplatno za sve starije od 65 godina, sve kroničare, dakle i mlađe i starije od 65 godina, te zdravstvene djelatnike i trudnice. U ovome trenutku je još preostalo neiskorištenog cjepiva pa se svi zainteresirani mogu još uvijek cijepiti – zaključio je.

>> Zbog aktualne epidemije i gripe zabranjene posjete u koprivničkoj bolnici

>> Bolnica promijenila odluku, iznimno su dozvoljene posjete na jednom odjelu

Spomenimo na kraju da su upravo zbog gripe zabranjene posjete u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, a takva odluka na snazi je do 31. siječnja. Iznimno, dopušta se posjeta jednom roditelju na Odjelu pedijatrije u trajanju od 15 minuta od 15 do 16 sati.

zatvori