Petak, 26. travnja 2024.

Saborski zastupnik Darko Sobota prisustvovao simboličnom ulasku Hrvatske u Schengen

Hrvatska je jedina zemlja koja je u istom trenutku ušla u Schengen i europodručje – Hrvatska postaje dio Europe bez granica, a službena valuta euro.

Podizanjem rampi na graničnim prijelazima sa subote na nedjelju u Goričanu je simbolično označen ulazak Hrvatske u Schengen. Uz ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, zastupnicu u EU parlamentu Sunčanu Glavak, ulasku Hrvatske u Schengen nazočio je i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Sobota. Svečanosti je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Hrvatska je prošla dug i zahtjevan proces ulaska u Schengen i to u vrijeme kriza i izazova. Ulazak u Schengen još jedan je veliki uspjeh aktualne Vlade RH na čelu s našim predsjednikom Andrejom Plenkovićem, a ujedno je i rezultat predanog rada i ispunjavanju svih potrebnih kriterija – rekao je Sobota.

Ulaskom u Schengen i europodručje Hrvatska je ispunila dva dugogodišnja strateška cilja te postala 15. država koja je članica Europske unije, schengenskog prostora i europodručja.

izvor; ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije

zatvori