Utorak, 14. svibnja 2024.

REZIME 2022. GODINE Najgledaniji naslov u Kinu Velebit bio je animirani film, pred velikim platnom ukupno uživalo oko 21.500 filmoljubaca

Godinu u Kinu Velebit obilježile su brojne projekcije, ali i priznanja i tehnička poboljšanja.

Sve detalje o projekcijama, posjećenosti kina, postignućima i nadolazećim planovima otkrila nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek.

– Zabilježili smo porast gledatelja – 2021. godine je bilo 15.000 gledatelja, a zasad ih je ove godine okvirno bilo oko 21.500. Možemo biti zadovoljni, no još se uvijek nadam da će sljedeća godina biti ekvivalent 2019. godini kada smo razbili sve rekorde s 35.000 gledatelja. Gledatelji se polako vraćaju i to nam je iznimno drago – otkrila je Holek.

Najgledaniji film u 2022. godini u koprivničkom kinu pritom je bio animirani film Malci 2: Kako je Gru postao Gru, iza njega je hrvatski film Marginalci, a zatim slijedi Avatar: Put vode.

Godinu su obilježile razne revije poput revije filmova Stanleyja Kubricka, aktivan je bio program “Kratki umjesto reklama”, ali i besplatno emitiranje animiranih filmova. Holek je naglasila kako je cilj ovakvih projekcija edukacija publike.

– Revije su bile financirane sredstvima HAVC-a i zahvaljujući njemu možemo imati takve revije. Cilj nam je, osim promocije kultnih autora kao što je Stanley Kubrick, promocija i neameričkog te europskog filma, odnosno omogućiti gledateljima da na velikom ekranu pogledaju neke od najvećih filmova. Uz te filmove pokušavamo održavati i uvodna predavanja što se pokazalo kao odličan pristup publici – spomenula je.

Nastavljena je i modernizacija kina, nedavno je stigao novi laserski 4K projektor.

– Baš smo sretni zbog toga jer smo jedino kino na potezu od Zagreba do Osijeka koje ima 4K projektor. Bilo je upitno hoćemo li ići na 2K ili 4K, no onda smo, s obzirom na to da smo imali vlastita sredstva, odlučili da idemo na 4K. Sada smo što se tiče opreme na zavidnoj razini – naglasila je Holek.

Još jedna važna novost je i ulazak Kina Velebit u jedno od najvažnijih europskih udruženja nezavisnih kina – Europa Cinemas.

– Za naše kino to znači da ćemo i dalje promovirati neamerički i nacionalni film u još većoj mjeri, zato smo i ušli u tu mrežu. Ulaskom nam se omogućavaju i prijave na razne programske natječaje. Po pitanju gledatelja, oni će i dalje imati kvalitetan program i još više europskog filma – kazala je Holek.

U 2023. godini očekuje nas pak kombinacija blockbustera s kvalitetnijim programom poput novih revija, otkrila je Holek.

– Namjeravamo nastaviti raditi i na filmskoj pismenosti. Radimo na filmskom obrazovanju osnovnoškolaca, a nadamo se da će se ulaskom u Europa Cinemas omogućiti neka dodatna financijska sredstva kako bismo mogli napraviti radionice i za odrasle – zaključila je.

zatvori