Petak, 27. siječnja 2023.

PROGRAM NOĆI MUZEJA Uživajte u scenskom prikazu Vincekova, uvjerite se da je vu goricaj živlenja pravi raj i prošećite putom čipke

Pred nama je još jedno izdanje Noći muzeja.

Koprivnički muzealci iz Muzeja grada Koprivnice tim su povodom pripremili bogat program koji će se održavati ovog petka tijekom večeri na više lokacija.

Noć muzeja će u Koprivnici tako početi u 18 sati, a završiti u 23 sata. U Muzeju grada Koprivnice posjetitelje očekuje program Vincekovo u Muzeju, kao i nedavno predstavljena izložba Samo je vu goricaj živlenja pravi raj. U Galeriji Mijo Kovačić okupljeni će pak moći uživati u moderniziranoj klasici, odnosno brzopoteznoj naivi, ali i razgledati stalni postav galerije. U Galeriji Koprivnica bit će prikazana izložba Od fute do kolombara te izložba Put čipke.

– U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada – od dramatičnih klimatskih promjena i pandemije koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti. Također, moguće katastrofalne posljedice rata na Europskom kontinentu neminovno mijenjaju postavljene prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca – naglasili su koprivničkom muzeju.

Detaljan program Noći muzeja u Koprivnici donosimo vam u nastavku.


Muzej grada Koprivnice // 18,00
VINCEKOVO U MUZEJU
Na blagdan sv. Vinka, 22. siječnja, vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, simbolično odrežu vinovu lozu, poškrope je starim vinom i stave u vodu te potom iz pupa predviđaju kakav će biti urod grožđa te godine. Također je običaj da se objesi komad suhog mesa na trs da bi grozdovi izrasli veliki kao i sam komad mesa. Vincekovo označava i početak radova u vinogradu, a vinogradarima je to prilika da se pomole za što bolji urod. Predstavit će se kratki scenski prikaz tog običaja pred muzejskom zgradom (Krešimir Blažek, TS Pajdaši), a potom u podrumu i kratki video s prizorima snimljenim na koprivničkom vinogorju.

Muzej grada Koprivnice // 18,00 – 23,00
SAMO JE VU GORICAJ ŽIVLENJA PRAVI RAJ
Na prvom katu nekadašnje gradske vijećnice u srednjovjekovnoj gradskoj jezgri stalni postav prikazuje povijest Koprivnice, a u podrumu novi dio postava nastao suradnjom muzelaca, dizajnera i stručnjaka u području interpretacije kulturne baštine povezuje tradicionalno muzejsko shvaćanje izložbe i suvremenije interpretacije kulturne baštine kroz dio podravske svakodnevice na teme tradicijskog vinogradarstva i pučke pobožnosti.

Galerija Mijo Kovačić // 19,00
MODERNIZIRANA KLASIKA – BRZOPOTEZNA NAIVA
U ovoj Noći muzeja naiva dolazi potencijalom s malim odmakom od tradicije, klasike i standarda – sučeljavanjem klasika Hlebinske škole s onima na granici autsajderskog djelovanja. Zaokret nastavljamo u pristupu temama i odabiru materijala. Kako bismo ubrzali dugotrajni proces nastanka slike na staklu te omogućili dojam stvaranja i nastanka slika na staklu, pripremamo vam brzopotezno rješenje u kojem staklo zamjenjuje folija. Transparentnost i glatka površina imitiraju staklenu slikarsku podlogu za igru akrilnim bojama – kistovima ili prstima!

Galerija Mijo Kovačić // 18,00 – 23,00
STALNI POSTAV
Smještena na središnjem gradskom trgu u zgradi nekadašnje Gradske štedione ova galerija na autentičan način predstavlja opus Mije Kovačića kao jednog od doajena Hlebinske škole slikarstva, jedinstvenog pokreta koji je nastao u Podravini 1930-ih godina, a glavna mu je odrednica tehnika slikanja uljem na staklu.

Galerija Koprivnica // 20,00
OD FUTE DO KOLOMBARA
Kosa, oblikovanje kose, ukrašavanje i pokrivanje sastavnim su dijelom izrade oglavlja. Kosu smatraju najljepšim ukrasom žene, a zabilježena su brojna pravila o njezinom puštanju, pletenju skrivanju i otkrivanju. U Podravini su se sve do prije stotinjak godina zadržala dva osnovna pravila: zabrana šišanja i obaveza pokrivanja kose kod udanih žena. Osnovni način oblikovanja kose vezan je uz izradu različitih vrsta pletenica što će tijekom radionice biti pokazano na frizerskim lutkama ili na kosi svih zainteresiranih posjetiteljica. Veza s izložbom Put čipke je očita budući da će biti izložena oglavlja i pokrivala za kosu koja sadrže čipku na batiće. Radionica će se odvijati u suradnji sa Sekcijom frizera Udruženja obrtnika Koprivnica.

Galerija Koprivnica // 18,00 – 23,00
PUT ČIPKE
Izložba donosi priču o čipki, kako je ona pronašla put do udaljenih krajeva te na kraju postala vrijednim dijelom kulturne baštine Međimurja, Bilogore, Moslavine te križevačkog i vrbovečkog Prigorja. Dio izložbe posvećen je ženama iz Svete Marije koje su čipku izrađivale i prodavale te na taj način bile među rijetkim pripadnicama svojeg spola, stanovnicama seoskih sredina koje su se izborile za vlastiti prihod i ekonomsku neovisnost.

Izvor: Muzej grada Koprivnice