Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Osnovna škola Đurđevac postaje u potpunosti energetski neovisna, uskoro počinje ugradnja dizalice topline

U Osnovnoj školi Đurđevac od sljedeće školske godine učenici i nastavnici grijat će se pomoću dizalice topline.

Naime, nakon provedenog postupka javne nabave izabran je najpovoljniji izvođač radova te će se idući tjedan potpisati ugovor o ugradnji dizalice topline.

– Ugradnjom dizalice topline postignut će se energetska neovisnost, a riječ je o sustavu koji je namijenjen grijanju, hlađenju prostora i pripremi tople vode. Za svoj rad koriste raspoložive, besplatne, obnovljive izvore energije i izvrsno su ulaganje koje se ubrzo isplati. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je oko 140.000 eura, a Grad Đurđevac planira projekt prijaviti na raspisane natječaje – poručili su iz Grada Đurđevca.

Podsjetimo i da je Grad Đurđevac prethodno energetski obnovio školu, ugrađena je nova stolarija, zamijenjeno krovište, postavljena je termo fasada, a nedavno je izgrađena i solarna elektrana na dvorani škole, tako da je ovo samo nastavak provođenja tzv. zelenih projekata.

– Ovaj projekt potvrđuje orijentiranost Grad Đurđevca prema obnovljivim izvorima energije, povećanju energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša. Osim što osiguravamo uštede u potrošnji energije proizvedene iz fosilnih goriva, osiguravamo i energetsku neovisnost naših ustanova i tvrtki o vanjskim sustavima kao i cijenama energenata koje neprekidno rastu, a na što ne možemo utjecati – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao da je energetska neovisnost cilj je koji je zacrtan i u gradskoj strategiji.

Očekuje se da će radovi krenuti nakon što završi sezona grijanja, a dizalica topline će biti smještena u postojeću kotlovnicu škole.

zatvori