Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Neznatni pad nezaposlenih u prosincu, najtraženiji radnici za pomoć u kući i odgojitelji

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci, u Podravini i Prigorju su krajem prosinca evidentirane 1.842 nezaposlene osobe.

U odnosu na studeni to je sedam nezaposlenih osoba ili 0,4 posto manje, dok su u odnosu na prosinac prethodne godine evidentirane 152 nezaposlene osobe ili devet posto više.

U odnosu na prethodni mjesec u Đurđevcu je došlo do rasta broja nezaposlenih i to za 49 osoba ili 10,4 posto, dok je u Koprivnici i Križevcima zabilježen pad i to u Koprivnici za 16 osoba ili 1,4 posto te u Križevcima za 40 ili 20,2 posto.

Kad je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, ukupno je tijekom prosinca izašlo 279 osoba, što je za 2,1 posto manje nego u studenom te za 15,3 posto više nego u prosincu prethodne godine. Od toga je zaposleno 205 osoba, odnosno 73,5 posto.

S druge strane, što se tiče ulazaka u evidenciju nezaposlenih, novoprijavljenih osoba je tijekom prosinca bilo 272, što je za 15 posto manje nego u studenom te za 0,4 posto manje nego u prosincu prethodne godine, od čega izravno iz radnog odnosa dolazi 210 osoba ili 77,2 posto.

Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 376 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 12,2 posto više nego u studenom te za 13,9 posto više nego u prosincu prethodne godine. Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u obrazovanju, građevinarstvu, prerađivačkoj industriji i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Najtraženija zanimanja u prosincu su radnik, odnosno radnica za pomoć u kući, odgojitelj, odnosno odgojiteljica predškolske djece, bravar, odnosno bravarica te radnik, odnosno radnica na proizvodnoj liniji.

zatvori