Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Na Šoderici utvrđena ptičja gripa

Kod dva uginula crvenokljuna labuda na Šoderici početkom tjedna utvrđena je visokopatogena influenca ptica podtipa H5N1, odnosno ptičja gripa.

Izvijestili su to iz Ministarstva poljoprivrede i podsjetili da je od 22. studenog prošle godine na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

– Mjere propisane naredbom se odnose na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad, odnosno patke i guske moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi – naglasili su.

Objasnili su i da se kod peradi oboljele od ptičje gripe javljaju sljedeći znakovi bolesti:

  • iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
  • potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,
    cijanoza kreste i podbradnjaka
  • sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu
  • značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta
  • živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)
  • krvarenja krijeste i podbradnjaka

Spomenimo da je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

– Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti zaključio je da je rizik od zaražavanja ljudi nizak, odnosno nizak do srednje visok za osobe koje su profesionalno izložene ovoj bolesti – zaključili su.

zatvori