Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Koprivnička knjižnica znanstvenim kolokvijem obilježit će 20. godišnjicu smrti Božene Loborec

Knjižnica i čitaonica Fran Galović obilježit će 20. obljetnicu smrti Božene Loborec organizacijom znanstvenog kolokvija krajem svibnja 2023. godine.

U knjižnici podsjećaju da osim što je Loborec bila književnica i nastavnica materinjeg jezika, bila je i direktorica koprivničke Gradske knjižnice od 1981. do 1988. godine.

– Knjižnica namjerava organizacijom znanstvenog kolokvija u svibnju ove godine (re)valorizirati svestrani rad ove književnice, pedagoške i knjižnične djelatnice koja je cijeli život svojim radom bila vezana uz kulturno-prosvjetni život Koprivnice. Na skupu će se prezentirati i nalazi do kojih se došlo uvidom u njezinu pisanu ostavštinu koju je oporučno ostavila akademiku Dragutinu Feletaru i Dijani Sabolović-Krajina – naglašavaju.

Podsjetimo, Božena Loborec je rođena u Koprivnici 1. lipnja 1926. godine gdje je i umrla 3. siječnja 2003. godine. Rijetko je koja osoba svojom svestranošću ostavila trag u kulturnoj povijesti grada Koprivnice poput Božene Loborec. Osim toga, jedna je od “najkoprivničkijih” književnih stvaratelja i stvarateljica kojoj je rodna Koprivnica bila i ostala trajnom inspiracijom. Grad Koprivnica u kojoj je preživjela gotovo cijeli život prisutan je u njenoj nagrađivanoj kajkavskoj i štokavskoj poeziji, romanima, pripovijetkama i esejima. Književnim, kritičkim i memoarskim prilozima te kulturološkim raspravama o koprivničkom kraju surađivala je i u nacionalnoj i lokalnoj periodici, a između ostaloga i u Podravskom zborniku čija je urednica bila 1981. i 1982. godine.

zatvori