Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Janči: Prelaskom na euro nije bilo podizanja i zaokruživanja cijena, uštedama u energetskom sektoru kompenziramo ostala poskupljenja

I Grad Đurđevac je, kao i svi, početkom godine prešao na poslovanje u eurima, a zaokruživanja i podizanja cijena nije bilo.

Rekao je to đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči i dodao da je novi proračun iskazan u eurima i svi se po malo privikavaju na nove brojke i preračunavaju što one zapravo znače,.

– No, kad prestane dvojno iskazivanje cijena, mislim da ćemo se puno bolje i puno lakše prilagoditi na eure. Komunalna naknada, cijena vrtića i ostale naknade koje se plaćaju Gradu preračunate su točno po tečaju konverzije, dakle nije bilo nikakvih zaokruživanje niti podizanja cijena – kazao je Janči za Podravski radio.

Dodao je da se jedina izmjena tiče naplate parkiranja.

– Znamo da je kod nas parking bio dvije kune po satu, a kad se preračuna u eure to bi iznosilo 0,27 EUR, a sukladno odluci Vlade i uputi oko baš takvih situacija, jer automati ne mogu raditi sa centima, cijena je zaokružena na 0,30 eura i to je zapravo jedino zaokruživanje koje se dogodilo u našem sustavu – istaknuo je Janči.

Napomenuo je da su svjedoci svakodnevnih poskupljenja, ali kaže da zasad ta poskupljenja značajno ne utječu na gradski sustav.

– Grad nastoji održavati iste uvjete odnosno iste cijene usluge zahvaljujući ostvarenim uštedama u svim segmentima, a najviše u energetskom sektoru i to kroz izgradnju solarnih elektrana i kroz postavljanje dizalica topline tamo gdje se koristi značajna toplinska energija. Na taj način kompenziramo ova druga poskupljenja i cijena usluge za građane ostaje ista – zaključio je gradonačelnik.

zatvori