Srijeda, 1. svibnja 2024.

GODINA U BROJKAMA Ferderber: U 2022. posuđeno je 35.000 knjiga, nabavili smo dodatnih 2.000 knjiga, organizirali 236 događanja

Protekle godine Gradska knjižnica Đurđevac provela je brojne aktivnosti.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Bernarda Ferderber podsjetila je da je 2022. godina bila Europska godina mladih. Stoga je knjižnica na različite način htjela privući što više mladih.

– Tijekom cijele godine provodile su se aktivnosti koje obuhvaćaju pitanja koja najviše okupiraju mlade. To su ravnopravnost i uključenost, mentalno zdravlje te kvalitetno školovanje i zapošljavanje. Naša knjižnica se nizom kvalitetnih stručnih predavanja, radionicama, debatama, kvizovima, parlaonicama te stručnim obilascima uključila u obilježavanje Europske godine mladih – rekla je.

Dodaje da su u obilježavanje bili uključeni učenici osnovne i srednje škole te polaznici vrtića.

– Aktivnosti su urodile plodom jer se povećao broj posjeta srednjoškolaca knjižnici. Pogotovo kada čuju da im možemo pomoći oko odabira literature za seminarske radove – dodaje.

Prošle godine provodili su čak sedam kreativnih programa s inkluzivnim skupinama. To je prepoznalo Ministarstvo kulture i medija te Grad Đurđevac uz čiju financijsku potporu provode programe.

– Tu spada program koji provodimo s Udrugom Mali princ te novi program koji provodimo od prošle godine pod nazivom “Igramo se s palčićima”. I dalje provodimo programe “Knjiga vam kuca na vrata”, “Mala ruka prijateljstva”, “Jezične igre” i tijekom ljeta “Ljetna čitateljska putovnica” te “Ljeto u knjižnici”. Najnoviji program obuhvaća suradnju s Centrom za pružanje usluga u zajednici Svitanje – pojašnjava.

Ferderber je istaknula da je suradnja s udrugama na vrlo visokoj razini jer zajedno organiziraju izložbe, stručna predavanja, predstavljaju lokalne književnike i knjige koje su napisali, ali i osobe bitne za kulturni razvitak grada.

– Odnedavno nam se u rad knjižnice uključilo Planinarsko društvo Borik Đurđevac. Prošle godine doživjeli su svoj procvat i postali aktivniji. Zvali smo ih da nam održe putopisna predavanja s izleta na kojima su bili. Ta suradnja nas očekuje i ove godine – istaknula je.

Ističe i da jako dobro surađuju s Udrugom žena grada Đurđevca, Udrugom Mali princ, Udrugom Narcise, Udrugom osoba s invaliditetom te s ogrankom Matice hrvatske Đurđevac.

Protekle godine prijavili su se na natječaj javne obnove u kulturi Ministarstva kulture i medija te su za obnovu informatičke opreme i poboljšanje funkcionalnosti prostora dobili ukupno 40.000 kuna.

– Ova sredstva smo uložili u informatičku opremu na dječjem odjelu. Nabavili smo nova računala, a trenutno nabavljamo igraću konzolu koju će djeca moći koristiti – rekla je.

Dodaje da je na odjelu za odrasle nabavljen novi pult i zamijenjena su stakla.

Ono na što knjižnica može biti ponosna je organizacija predstava koje se održavaju u Domu kulture, a kada je lijepo vrijeme na pozornici ispred Doma kulture te na pozornici utvrde Stari grad.

– U organizaciji nam pomaže Turistička zajednica grada Đurđevca, a mi uglavnom odaberemo predstave. To su uglavnom komedije ili stand-up nastupi poznatih komičara. Prošle godine organizirali smo čak 16 predstava koje je posjetilo više od 3.500 posjetitelja – ističe.

Krajem prošle godine knjižnica je izdala i slikovnicu, odnosno bojanku Ivane Kranželić pod nazivom “Ptičji orkestar” koja je namijenjena djeci predškolske dobi.

– Promocija nam slijedi krajem siječnja, a u planu je da slikovnicu dobije svako dijete koje na jesen ide u školu. To će zajedno pokloniti Grad i knjižnica – poručuje.

Protekle godine djelatnice knjižnice sudjelovale su i na međunarodnim skupovima u Bjelovaru i Virovitici te državnom skupu u Zadru.

– Ovi stručni skupovi uvijek su dobar način za promociju rada knjižnice te da predstavimo našu knjižnicu u najboljem svjetlu pred cijelom Hrvatskom – rekla je.

Kada se sažmu brojke od prošle godine onda one izgledaju ovako.

– Na različitim natječajima za nabavu građe prikupili smo 134.000 kuna za koje smo kupili oko 2.000 jedinica građe. Sada naš fond iznosi gotovo 59.000 jedinica građe. Broj korisnika se kretao oko 2.026 što je 288 više nego 2021. Korisnici su nas ukupno posjetili više od 35.000 puta, a posudili su više od 30.000 knjiga. Tu nije spomenuta posudba koja podrazumijeva čitanje novina i publikacija u knjižnici. Imali smo 154 komplicirana informacijska upita koji se odnose na odabir literature za srednjoškolce i studente. Na odjelu za odrasle organizirali smo 93 događanja na kojima je sudjelovalo više od 3.800 posjetitelja. Na dječjem odjelu organizirale smo 143 događanja na kojem je sudjelovalo više od 2.900 korisnika – istaknula je Ferderber.

Dodaje da su svi projekti, programi i članstva knjižnice besplatni, a tako će ostati i nadalje.

zatvori