Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: U VIJEĆNICI SE TRAŽILO MJESTO VIŠE Podijeljeno 125 novih ugovora o stipendiraju, studentica Sara: Stipendija će mi uvelike pomoći

U dupkom punoj prostoriji Gradske vijećnice Grada Koprivnice danas je podijeljeno novih 125 ugovora o stipendiranju studenata u aktualnoj akademskoj godini.

Podjeli se odazvalo čak 100-tinjak studenata zbog čega se tražio stolac više, a studentima će se za studiranje unutar granica Hrvatske mjesečno isplaćivati 80 eura, za one koji studiraju u inozemstvu taj će iznos iznositi 160 eura, dok će oni koji u Hrvatskoj studiraju deficitarna zanimanja primati 120 eura, isto kao i studenti s invaliditetom od 50 posto ili više koji studiraju u Hrvatskoj. Iznos od 240 eura isplaćivat će se pak studentima s invaliditetom koji studiraju u inozemstvu. Spomenimo i da je za stipendiranje u gradskom proračunu osigurano 350.000 eura, a Grad će, uz 125 novih studenata, stipendirati još njih 245 postojećih.

Zadovoljni uručivanjem bili su sami studenti pa nam je Sara Forjan koja studira sociologiju i talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu tako istaknula da joj stipendija puno znači.

– Ova će mi stipendija uvelike omogućiti lakše studiranje, sigurno će mi ga uljepšati – naglasila je.

Sličnog stava bio je i Jakov Pavlekvoić koji studira medicinsku i laboratorijsku dijagnostiku.

– Ova stipendija će mi pomoći da lakše platim stan i da imam što za jesti za ručak i večeru. U budućnosti se, nadam se, vidim kao doktor u Hrvatskoj – poručio je.

Okupljenim studentima obratio se i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji im je uručio ugovore.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Zanimljivo je da ste vi prva povijesna generacija jer ste prvi koji će primati stipendije u eurima, no danas je puno važnije znati da u Koprivnici postoji toliki broj mladih ljudi koji idu dalje za novim znanjima i koji su se spremni razvijati se i učiti. Duboko vjerujem i stvarno mislim da upravo na vama i svemu što ćete skupiti od znanja leži budućnost Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske. Svi vidimo u kakvom vremenu živimo već nekoliko godina počevši od pandemije, inflacije, rata i ekonomske promjene i svi u tim promjenama vidimo da se protiv toga može jedino novim znanjima i spoznajama, ali i novim mindsetom razmišljanja, a taj novi mindset, ajmo bit’ do kraja realni i plastični, može nositi i donijeti samo vi – rekao je Jakšić.

Studentima je poželio da uspiju i da završe upisane fakultete, ali i da se nakon završetka vrate u Koprivnici ili ostanu u Hrvatskoj.

– Ako neće biti vas, postavlja se pitanje koja je budućnost ove zemlje i zbog čega se sve pokušava mijenjati. U konačnici, ako neće biti vas, nećemo imati priliku da se promijeni mindset u Hrvatskoj koji u puno toga nije dobar. Da do kraja budem kritičan, najviše su promašili političari. Ne možeš od tih koji su 30 godina fulali očekivati da će u narednih 30 godina nešto promijeniti. No, ako vi ostanete i ako ćete se biti spremni boriti za ovu zemlju i svoje ideale, tada možemo očekivati da ćemo moći ići naprijed – zaključio je Jakšić.

zatvori