Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO: PREDSTAVLJEN NOVI PROJEKT Mirko Reciklirko dobio prijateljicu, a gradski vrtićarci ‘zelene’ majice, kape, bojanke i bojice

Najmlađe Koprivničanke i Koprivničanci u narednim će mjesecima na veseo i kreativan način učiti o odvojenom sakupljanju komunalnog otpada.

Naime, u objektu Jabučica u Starigradu kojim upravlja Dječji vrtić Tratinčica je predstavljen projekt putem kojeg će se djeci dijeliti edukativni materijali o zelenim temama. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša, a vrijedan je nešto više od 28.000 eura.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić prilikom predstavljanja projekta rekao je kako je ovakav slijed događaja logičan s obzirom na uspjeh Koprivnice u gospodarenju otpadom. Naravno, pozitivnih rezultata ne bi bilo bez Komunalca i odgovornih građana, mišljenja je.

– Ponosni smo na rezultate koje Koprivnica ima u gospodarenju otpadom, danas smo drugi u Hrvatskoj po razvrstavanju s ukupno 60 posto razvrstanog prikupljenog otpada i to je sjajan postotak, osobito ako uzmemo u obzir da se Republika Hrvatska obvezala da će do tog rezultata doći 2030. godine. Svega toga ne bi bilo bez Komunalca te naših građana i gospodarstva jer do takvog rezultata ne može se doći samo politikama, odlukama i mjerama – potrebna je odgovornost, racionalnost pa i disciplina čiji su nositelji upravo građani i gospodarstvo. Ono još važnije kad pričamo o budućem razdoblju i planovima je edukcija naših najmlađih – kazao je.

Nataša Tetec ispred Komunalca otkrila je kako će mališane tijekom projekta uveseljavati i nova maskota – Mirka Kompostirka.

– Uz Mirka djeca uče o pravilnom razvrstavanju, prvenstveno reciklabilnog otpada. A Mirko je sada dobio i prijateljicu Mirku Kompostirku koja će mališane učiti o pravilnom razvrstavanju biootpada. Osnovni zadatak Mirke bit će učenje o potrebi razvrstavanja bio otpada te zbrinjavanju i kompostiranju istog – objasnila je.

Voditelj projekta Bojan Solomun objasnio je na koje će se načine djeci približiti spomenute teme.

– Kroz projekt je nabavljen rolo kontejner i promotivni materijali koji uključuju izradu maskota i materijale koje ćemo podijeliti djeci u vrtiću. Mališani će tako dobiti majice, kape, bilježnice, bojanke i male bojice – poručio je.

Predstavljanju projekta prisustvovala je i ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Sandra Oreški koja je poručila da se u vrtiću djecu već educira o ekologiji, a projekt će tome doprinijeti još više.

– U Tratinčici se od 2011. godine intenzivno radi na ekologiji. Odgajamo našu djecu da misle zeleno i brinu o budućnosti naše planete. 2015. godine dobili smo status eko škole koji ponosno nosimo i danas. Posebno se veselimo radionicama koje nas u sklopu projekta očekuju te naravno druženju s maskotama – zaključila je.

zatvori