Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO: POTPISAN SPORAZUM Koren: Kroz program specijalističko-konzilijarne zaštite prošle je godine ostvareno 4.220 specijalističkih pregleda

U prostorijama Županijske uprave Koprivničko-križevačke županije jutros je potpisan sporazum o suradnji na osiguranju i provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu.

Kako je to uvodno istaknuo koprivničko-križevački župan Darko Koren, riječ je o važnom programu koji se kontinuirano provodi osmu godinu, a ove godine je za tu namjenu iz proračuna osigurano više od 90.000 eura. Sporazum je pritom potpisan s ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova – ravnateljem Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek dr. Matom Devčićem, ravnateljicom Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjanom Hanžeković i ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženkom Vadla.

– U prošloj je godini kroz ovaj program ostvareno 4.220 specijalističkih pregleda što je 600 više nego godinu ranije i to je pokazatelj da je taj model zaživio. U osam godina koliko traje provedba, više od 35.000 pregleda je obavljeno u našim zdravstvenim ispostavama u Križevcima i Đurđevcu. Svi ti podaci potvrđuju da je cilj ostvaren i pokazuju važnost dostupnosti usluga zdravstvene zaštite našim građanima u blizini mjesta njihovih prebivališta – naglasio je.

Dodao je pritom kako zbog provođenja programa postoje i razni benefiti poput uštede vremena, novaca i prijevoza, ali i rasterećenja lista čekanja u bolničkom sustavu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U Križevcima trenutno na taj način egzistira pet specijalističkih ambulanti – psihijatrija, ortopedija, interna medicina, otorina i urologija, a u Đurđevcu četiri – interna medicina, opća kirurgija, otorinolaringologija i urologija. Nedavno smo u Đurđevcu u sklopu Doma zdravlja otvorili i oftalmološku ambulantu čije su usluge sada dostupne pet dana u tjednu. Smatramo da je to značajan doprinos razvoju zdravstvene zaštite na području županije. Sukladno mogućnostima nastojat ćemo dodatno proširiti mrežu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite kako bismo još više bili na usluzi stanovnicima naše županije – poručio je Koren.

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić bio je iznimno zadovoljan što ponovno može biti dio potpisivanja sporazuma.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Koprivničko-križevačka županija je već dugi niz godina po mnogo čemu ispred vremena na način da kontinuirano promišlja o kvaliteti ukupnog života svojih stanovnika, ali i kvaliteti pružanja zdravstvene usluge, poglavito ranjivim skupinama i kroničnim pacijentima. Ono što se trenutno događa je proces koji traje dugi niz godina i ova županijska administracija ga je iznimno dobro poduprla i u proračunu omogućila znatna financijska sredstva. Ulaganje se višestruko vraća u smislu prevencije, odnosno odgađanja razvoja težih kliničkih oblika određenih bolesti. Niz specijalnosti koje odlaze u Križevce ili Đurđevac omogućavaju rasterećenje koprivničke bolnice koja u posljednjih šest godina bilježi porast broja specijalista i subspecijalista. Proces koji zahtjeva odlazak specijalista iz Koprivnice u Đurđevac i Križevce ne predstavlja nam napor u organizacijskom smislu; u ovom času imamo 160 liječnika, od toga 100 specijalista i subspecijalista – objasnio je Devčić.

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Mirjana Hanžeković pritom je dodala kako i nova reforma zdravstvene zaštite predviđa baš ovakav proces, odnosno povećanje dostupnosti specijalista u primarnoj zaštiti koja je pak temelj zdravstvene zaštite.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Ona na neki način čuva vrata ulaska u bolnicu, rasterećuje bolnički sustav i povećava razinu dostupnosti kvalitete zdravstvene zaštite našim pacijentima. Na tome moramo raditi jer je lako osigurati medicinsku opremu i prostore, ali bez educiranog i stručnog kadra nemamo kvalitetu koju smo zajedničkim snagama unazad nekoliko godina postigli – istaknula je.

U sličnom tonu nastavila je i ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Uvijek smo složni i u zajedništvu gradimo bolju budućnost i zdravstvenu zaštitu za naše građane. Podržavam projekt i financijsku pomoć Županije, bez financija nema napretka tako da je sloga između svih nas ključna kako bi se ovaj projekt ostvario. Najvažniji resursi su ljudski resursi – zaključila je.

zatvori