Srijeda, 22. svibnja 2024.

FOTO Nakon uvođenja eura u Koprivnici pijemo skuplju kavu, ugostitelji poručuju: Veće cijene su opravdane, troškovi su nam znatno porasli

Kava, moderni eliksir života, napitak je bez kojeg brojni Hrvati ne mogu zamisliti dan.

Koprivničanci nimalo ne zaostaju za ostatkom Hrvatske u ritualu ispijanja crnog zlata. Pokazuju to i gužve u kafićima koje su najveće u jutarnjim satima prije posla i za vrijeme prijepodnevnog gableca, ali i u poslijepodnevnim satima kada većina nas završi dnevnim obavezama. Gužve u kafićima posebno su velike u središtu grada u subotnjim prijepodnevnim satima kada se ispije na stotine kava.

S prvim danom nove godine u Hrvatskoj je službena valuta postala euro zbog čega je na očekivanje svih, osim Vlade Republike Hrvatske, došlo do vala poskupljenja. Trendu poskupljenja pridružila se i većina ugostitelja čiji su proizvodi i usluge poskupjeli u većoj ili manjoj mjeri.

Kava u Koprivnici najjeftinija u kvartu, najskuplja u središtu grada

Obišli smo stoga četiri koprivnička kafića kako bismo provjerili kakva je cijena kave. Tako smo posjetili dva kafića u samom središtu grada, jedan kafić na Lenišću i jedan mali kvartovski kafić. U svim kafićima naručili smo espresso s vrhnjem.

Najjeftinije smo prošli u malom kvartovskom kafiću u kojem smo kavu s vrhnjem platili 1,20 eura, odnosno 9,04 kune. Riječ je o neznatnom poskupljenju od svega četiri lipe s obzirom na to da je kava u ovom kafiću prije koštala devet kuna. Minimalno poskupljenje vjerojatno je nastalo zbog zaokruživanja cijena. Na Lenišću nas je kava s vrhnjem koštala 1,45 eura, odnosno 10,92 kune. Koliko nam je poznato, riječ je o poskupljenju od 1,92 kune. U središtu grada kavu s vrhnjem platili smo 1,70 eura i 1,80 eura što je 12,80, odnosno 13,56 kuna. Ovdje također nije riječ o neznatnom zaokruživanju iznosa, već o značajnom poskupljenju.

Snimio Valentino Štefanek.

Ugostitelji složni: Poskupljenje nije naša dobit, već pokrivanje troškova koji su puno više rasli

Iako smo prilikom ispijanja kave pitali nekoliko ugostitelja za komentar o poskupljenju, nitko od njih nije htio javno istupiti. U neformalnom razgovoru svi ugostitelji kazali su kako su im se ulazni troškovi posljednjih mjeseci znatno povećali. Osim cijene kave i sličnih pripravaka, ugostitelji su se požalili kako su i alkoholna pića i sokovi dosta poskupjeli u posljednje vrijeme. Osim poskupljenja robe, poskupjele su i režije, posebice struja.

– Sve je posljednjih nekoliko mjeseci otišlo gore, a mi cijene nismo dizali. Dolaskom eura neznatno smo povisili cijene, odnosno prilagodili smo ih euru. Riječ je o poskupljenju od svega nekoliko lipa na nekim proizvodima. Neki proizvodi su čak i pojeftinili nekoliko lipa. S obzirom na to koliko su u posljednjih dva, tri mjeseca porasle cijene proizvoda, poskupljenje od nekoliko lipa nekih proizvoda neće biti naša dobit, već umanjenje troškova koji su puno više rasli nego što su rasle cijene sada kada smo prešli na euro – kazao je jedan ugostitelj.

Snimio Valentino Štefanek.

Drugi ugostitelj također se požalio na veliko povećanje troškova zbog čega time pravda povećanje spomenute kave s vrhnjem od gotovo dvije kune.

– Digao sam cijene za malo manje od dvije kune, no brojni gosti iskazali su veliko nezadovoljstvo. U planu nam je sniziti cijenu kave i sličnih proizvoda za 10 centi tako da bude manji udar na potrošače, no svejedno će to biti malo viša cijene nego što je bila, upravo zbog toga što je roba znatno poskupjela u posljednjih nekoliko mjeseci – otkrio nam je.

Dodao je kako su podigli samo cijene kave i sličnih proizvoda, iako su porasle cijene sve robe koju nabavlja.

– Cijene većine sokova i alkoholnih pića kod preračunavanja smo snizili pa tako piće koje je koštalo 13 kuna sada nakon prelaska na euro košta 1,70 eura, iako preračunatih 13 kuna iznosi 1,72 eura – zaključio je ugostitelj.

zatvori