Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

FOTO Hokejaši zavladali klizalištem, Turk: Želja nam je inline teren kako bismo mogli trenirati i natjecati se tijekom cijele godine

Koprivnica se oduvijek mogla pohvaliti s bogatim sportskim uspjesima u mnogobrojnim sportovima.

Iako je Koprivnica poznata prvenstveno po rukometu i nogometu, nekada u povijesti i po stolnom tenisu, u podravskoj metropoli mogu se trenirati razni sportovi, a jedan od njih je i hokej.

Na koprivničkom klizalištu prošli smo tjedan zatekli predsjednika Inline hokej kluba Koprivnica Tomislava Turka.

Kazao je da je klub osnovan 20. prosinca 2012. godine.

– Trenutno brojimo oko 30 članova, s time da djeca koja sudjeluju u školi trenutno nisu članovi kluba, a njih ima do 15-ak. Natječemo se inače u inline hokeju, što je zapravo hokej na rolama, jer nemamo led na kojem bismo mogli igrati hokej, a nažalost nemamo ni inline igralište koje već godinama pokušavamo dobiti – istaknuo je predsjednik.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodao je kako se već godinama natječu u inline prvenstvu Hrvatske.

– Zasad smo odigrali oko osam prvenstva koja se uglavnom igraju u Karlovcu jer oni imaju teren za inline, a prije smo se natjecali u Zagrebu. Radili smo svojevremeno treninge na stadionu na nekadašnjem rukometnom igralištu na kojem je sad umjetna trava. Nakon toga smo treninge imali kod gimnazije. No za pravi trening nam je potrebno pravo igralište koje ima rub, jer se ne može igrati bez ruba koji je jako važan u hokeju – naglasio je Turk.

Hokejaši trenutno treninge održavaju na klizalištu u središtu grada. Iako je klizalište manje nego što je bilo prije nekoliko godina kada su u Koprivnici organizirali i hokejaški turnir, svejedno je dobro za održavanje treninga i škole hokeja. Turk naglašava kako su klizalište dobili na raspolaganje na dva tjedna.

– Glavni cilj održavanja škole jest maknuti djecu od računala i dovesti ih na svježi zrak i aktivirati ih. To cijelo vrijeme spominjemo kao moto. Hokej je sport u kojem cijelo tijelo funkcionira. Kažu da je najviše mišića aktivno u hokeju, a osim klizanja tu je i rad rukama, glavom te razni pokreti tijela. Smatra se da je više mišića aktivno u hokeju nego u plivanju. U planu nam je kroz godine unaprjeđivati stanje i napraviti jedan progresivni rast. Nama nije cilj da iz naše škole izlaze vrhunski hokejaši, već da se svi skupa podružimo. Ako će biti talenata i ako budu oni prepoznati od nekog zagrebačkog kluba, lako se mogu tamo nastaviti baviti hokejom – naglasio je.

Turk je istaknuo kako je s kolegom iz kluba krenuo i u trenersku školu kako bi digli klub na jednu višu razinu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Želimo da djeca budu na ledu, da svladaju neke osnovne vještine, a kad svladamo trenersku školu nadam se da ćemo moći pripremiti jednu malo ozbiljniju školu. Ovih godina pripremali smo trening po nekom svom nahođenju, gdje smo vježbice pripremali kako smo mislili da djeca trebaju naučiti. U trenerskoj školi su nam proširili vidike tako da ćemo još više toga uključiti te ćemo ih postavljati na jednoj razini na kojoj se zna za što svaka vježba služi – dodao je.

Turk je naglasio da su u trenerskoj školi prokomentirali vježbe koje su dosad prakticirali te su im rekli da nisu ništa krivo radili.

– Počinjemo od najjednostavnijih vježbi i idemo prema kompliciranijima. Naravno, prvo se uči klizanje, nakon toga klizanje i vođenje pa se na kraju završava s vođenje paka u igri. Ono što je važno za djecu, a to su nam ponovili i u trenerskoj školi, je to da se djeca moraju baviti sa svim sportovima. Kada djeca dođu u dob od nekih 10 do 14 godina, njih se ne smije forsirati na samo jedan sport – naglasio je.

Turk je dodao kako im je želja dogovoriti s drugim klubovima, primjerice košarkaškim, nogometnim, rukometnim, da se umreže i da djeca probaju različite sportove kako bi se mogli isprofilirati.

Snimio Valentino Štefanek.

– Neka djeca sve probaju jer svaki sport ima svoju prednost, a što se tiče taktike timski sportovi su poprilično slični. Svi oni rade na principu uigravanja akcija i timskoj igri. Žao mi je vidjeti da neki ljudi sabotiraju druge sportove zbog nekih vlastitih interesa – dodao je.
Velika želja svih u klubu je teren za inline hokej koji je već godinama nedosanjani san.

– Dobili smo podršku od Zajednice športskih udruga Grada Koprivnice da si napravimo teren, a kad budemo imali teren za inline hokej, tada ćemo moći i oformiti konkretniju školu. Trenirat ćemo isključivo na rolama jer led kroz cijelu godinu nemamo. Za treninge koji se sad održavaju na ledu dobno nismo ograničeni, imamo klince od osam pa sve do 16, 17 godina. Na treninzima djecu podijelimo prema vještinama i dobnoj strukturi. Prijašnjih godina imali smo i djevojčice koje su sudjelovale u školi, tako da smo otvoreni za sve. U planu nam je da starije od 16 godina uključimo u natjecanja prvenstva Hrvatske – naglasio je.

Dodao je kako je nekadašnje Belupovo klizalište koje je bilo puno veće, bilo izvrsno za hokej.

– Čak smo i mi seniori odigrali turnire hokeja na ledu i to Ledeni pak, kojih je bilo ako se ne varam osam. Onda kada se počelo sa smanjivanjem klizališta i preseljenjem u park, postalo je nepovoljno. Prošle godine je bilo totalno nepovoljno. Ove godine klizalište je dobro i za klince se može napraviti dobar trening. Klizalište se može podijeliti na dva dijela i to je nama dovoljno. Za natjecanja ovo je ipak premalo klizalište. Ako je veće klizalište napravi se više baza i može se više vježbi odjednom raditi. Nama je ovo klizalište dovoljno i mi smo zadovoljni s njime – zaključio je.

zatvori