Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Članovi KUD-a Delovi održali svečani koncert Naših prvih 10….

Članovi KUD-a Delovi u dvorani ZKF u Novigradu Podravskom održali su svečani koncert povodom obilježavanja 10 godina aktivnog rada.

Iz Općine Novigrad Podravski poručili su da je koncert naziva Naših prvih 10…. bio prikaz uspješnog rada svih sekcija, a počeo je izvedbom pjesme o Delovima za koju je tekst napisala Marija Rumek Maca iz Novigrada Podravskog. Tu pjesmu članovi KUD-a uvijek rado izvode jer je to bila želja pokojne Štefanije Vulić. U bogatom programu sudjelovale su folklorna, tamburaška i dramska sekcija, mali vokalni sastav te su prikazane prezentacije dječje folklorne sekcije i likovno-kreativne sekcije.

Folklorna grupa izvela je tako koreografiju Dišala je roža, odnosno pjesme i plesove Zagorja.

– Ova koreografija posebno je značajna za članove KUD-a jer su 2019. godine njenom izvedbom prema ocjeni Stručne prosudbene komisije Hrvatskog sabora kulture izabrani za predstavnike Koprivničko-križevačke županije za sudjelovanje na 26. susretu hrvatskih folklornih ansambala HSK-a koji se održao u Čakovcu. Veliko je to priznanje za tako mali KUD. Prema originalima nošnje Zagorja sašila je Draženka Mihoković. Uz navedenu koreografiju izvedena je i koreografija podravskih pjesama i plesova pod nazivom Iz onoga divnog kraja, dok su Sven Kelemen te Doris i Klara Mihoković izveli segmente iz plesova Podravine s kojima su se veoma uspješno predstavili na manifestaciji Drmeš-DA u Zagrebu, hrvatskoj folklornoj manifestaciji u natjecanju plesnih parova. Sve koreografije potpisuje Zrinka Roksandić, a glazbenu obradu Damir Hranić – naglasili su u Općini.

Tamburaška sekcija izvela je je zatim Božićni splet, to jest narodne i pučke pjesme. Članovi tamburaške sekcije posebno su ponosni na osvojenu posebnu nagradu i titulu najboljih tamburaša 2017. godine na Petom susretu čuvara hrvatske etno baštine u Njemačkoj.

– Isto tako, odlukom Selektora Hrvatskog sabora kulture mlađa tamburaška grupa u kategoriji malih folklornih sastava 2014. godine predstavljala je županiju na 21. Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i malih glazbenih sastava u Dugom Selu te ostvarila zapažen uspjeh. Članovi KUD-a redovito sudjeluju na svim edukacijama i seminarima pa tako i na seminaru za tradicijska glazbala. Za potrebe još kvalitetnijeg programa društvo je kupilo podravske dude, trstenicu i dvojnice, a za ovu prigodu Klara i Doris Mihoković izvele su dvije prigodne skladbe na trstenici i dvojnicama – dodali su.

Ženski vokalni sastav predstavio se s dvije tradicionalne pjesme koje je s njima uvježbala Kristina Benko Markovica. Dramska sekcija svake godine sudjeluje na Županijskim smotrama kazališnih amatera, a posebno su ponosni na predstavu Ljubav nema jedno ime za koju su ocjenom Selektora Hrvatskog sabora kulture dobili nagradu za kostimografiju. U sklopu programu koncerta dramska sekcija predstavila se s predstavom Delovska Pepeljuga autorice teksta Draženke Mihoković, a sudjelovali su Draženka Mihoković, Doris Mihoković, Andreja Horvat, Marijana Pozder i Ivan Plantić.

– Delovljani su ponosni na sve manifestacije u kojima sudjeluju ili ih organiziraju i za koje su dobili priznanja, nagrade i pohvale. Tako su gledatelji mogli vidjeti prezentacije matkanja, Delovskog veselja, Renesansnog festivala, Picokijade i humanitarnih aktivnosti. Sve prezentacije pripremila je Klara Mihoković – istaknuli su u općini.

Prezentaciju likovno-kreativne sekcije pripremio je pak Toni Karuza.

– Slika Anđelka Brkića pod nazivom Sanjam proglašena je za najuspješnije likovno djelo 2022. godine. Svi posjetitelji koncerta mogli su je vidjeti na izložbenom prostoru na ulazu u dvoranu ZKF. Toni Karuza na kraju projekcije posebno se osvrnuo na 2021. godinu, iznimno tešku za likovno-kreativnu sekciju, KUD, selo i šire. U siječnju 2021. napustila nas je osnivačica i prva voditeljica sekcije Štefanija Vulić. Njezinim iznenadnim odlaskom izgubili smo prije svega jednog velikog i iskrenog prijatelja, osobu punu dobrote i ljubavi za sve. U kolovozu 2021. iznenada gubimo još jednu vrijednu članicu likovno-kreativne sekcije, našu Đurđu Lovnički. Veliki je to i nenadoknadiv gubitak – spomenuli su.

Dojdamo da je u sklopu programa održana i revija narodnih nošnji Delova koju je prezentirala Vesna Peršić Kovač, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice. Delovljani su veoma ponosni što je posebno priznanje, odnosno prvo mjesto i titulu najljepše djevojke u svečanoj baršunastoj narodnoj nošnji osvojila Lorena Plantić Živko 2013. godine na 46. Voloderskim jesenima.

– Na zamolbu tajnika Hrvatskog sabora kulture Dražena Jelavića načelnik Općine Zdravko Brljek svim zaslužnim članovima uručio je brončanu diplomu HSK-a za 10-godišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture – zaključili su u Općini.

zatvori