Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Centri za socijalnu skrb postali Hrvatski zavod za socijalni rad, Rupić: Cilj je ujednačavanje rada, kvalitetnija usluge i ušteda

Prvim danom ove godine Centar za socijalnu skrb postao je Hrvatski zavod za socijalni rad.

Ravnatelj đurđevačkog centra, a danas zavoda Daniel Rupić pojasnio je što se sve promijenilo početkom godine.

– Osim samog naziva mijenja se ustrojstvo svih centara. Do 31. prosinca 2022. godine postojala su 84 centra za socijalnu skrb koji su bili zasebne ustanove sa svojim podružnicama. Sada je to centralizirano u Hrvatski zavod za socijalni rad sa sjedištem u Zagrebu. Mi smo svi postali područni uredi. Uz to, još su osnovane županijske službe u središtima županija – pojasnio je Rupić.

Namjera ovih izmjena je ujednačavanje rada u cijeloj Hrvatskoj, kvalitetnija usluge te ušteda.

– Ovdje je riječ o reformi sustava Zakonom o socijalnoj skrbi iz veljače 2022. Tada je počelo osnivanje tri ustanove. To su Hrvatski zavod za socijalni rad koji preuzima poslove i radnike Centra za socijalnu skrb, obiteljski centri te se osniva Akademija socijalne skrbi koja će omogućiti edukacije i stručna usavršavanja djelatnika – rekao je.

U ovih prvih nekoliko tjedana nije bilo velikih promjena.

– Još uvijek traje proces prilagodbe. Ovih dana smo se više pripremali informatički da to sve što prije zaživi. Do sada nije bilo nekih većih teškoća. Kada govorimo o ujednačavanju rada ono nam tek slijedi u narednim danima – istaknuo je.

Dodaje da se očekuje da će kvaliteta pružanja usluge biti još bolja.

zatvori