Subota, 11. svibnja 2024.

Ariana Šandl: Unatoč pandemiji, online nastavi, okolnim glazbenim školama, interes za upis u našu Umjetničku se ne smanjuje

Interes učenika za Umjetničkom školom Fortunat Pintarić ne jenjava.

Kako nam je rekla ravnateljica Ariana Šandl, nakon pandemije koronavirusa koja je zatvorila vrata škole i nastavu preselila u online svijet, pribojavala se hoće li roditelji, odnosno učenici biti zainteresirani za upis.

– Što se tiče odaziva učenika i prijemnih ispita, vrlo smo zadovoljni. Nemam prigovora ni problema oko punjenja mjesta. Interes još uvijek postoji. Bojala sam se koronavirusa i ove dvije godine kad smo imali kombinaciju online i redovne nastave da će interes pasti, ali sva sreća, to se nije dogodilo. Puni smo i što se tiče Koprivnice, područne odjele u Virju i Đurđevcu smo popunili, baš kao i Odjel suvremenog plesa – kazala je ravnateljica.

Ove školske godine posebno je ponosna na generaciju maturanata.

– U svibnju nam iz glazbene škole izlazi jedna generacija od 12 maturanata, što je najveći broj maturanata otkad smo otvorili srednju glazbenu školu, što znači da je i interes za nastavkom glazbenog obrazovanja i upisa u srednju glazbenu školu iz godine u godinu sve veći – objasnila je.

Ravnateljica je dodala da im se čak u prvi razred umjetničke osnovne škole upisuju sve mlađi učenici, znači ne samo učenici polaznici trećih razreda redovne osnovne škole.

– Oformili smo jednu grupu učenika i s drugim razredom. Tijekom školske godine zaprimamo pozive i upite roditelja oko upisa. Srednja glazbena nam se puni učenicima šestih razreda naše osnovne glazbene škole. Ove godine imamo 21  polaznika u šestom razredu glazbene, što znači da će barem njih pola upisati srednju. Opet imamo jednu lijepu generaciju srednjoškolaca. Srednja škola, koliko god smo možda u početku bili skeptični hoće li biti popunjena u Koprivnici, s obzirom na to da srednju glazbenu imaju i Bjelovar i Križevci i Varaždin, moram priznati da smo iz godine u godinu sve puniji i sve je veći interes baš naših učenika – objasnila je ravnateljica i dodala da će ove godine imati čak osam maturalnih koncerata pri čemu neki od učenika nastavljaju svoj obrazovni put na drugim fakultetima, ali ima i onih koji se pripremaju za muzičku akademiju.

 

zatvori