Subota, 27. travnja 2024.

Znanstveni skup u povodu obilježavanja 200 godina naseljavanja Gole

U Goli će tijekom subote i nedjelje, 10. i 11. prosinca 2022. godine biti vrhunac proslave 200. obljetnice naseljavanja Gole i Prekodravlja.

Ovo je nastavak program koji je započeo još krajem rujna i početkom listopada kada je u Goli bio organiziran trodnevni program u kojem su svi mještani i posjetitelji mogli sudjelovati u prigodnom pub kvizu, sportskim natjecanjima, starinskim igrama na otvorenom i kulturno-umjetničkom programu tijekom kojeg je po prvi puta uprizoren scenski prikaz naseljavanja Gole. Uz to održan je svečani mimohod tamošnjih udruga i svečano misno slavlje u župnoj crkvi.

Završni dio spomenutog obilježavanja ove visoke obljetnice koja je važna za Golu i cijelo Prekodravlje započet će u subotu, 10. prosinca 2022. godine otvaranjem izložbe pod nazivom „Umjetnici Prekodravlja“. Izložba će biti otvorena u Galeriji Stara škola u 19 sati. Na njoj će biti predstavljena djela likovnih umjetnika koji žive i stvaraju na području Prekodravlja.

U nedjelju, 11. prosinca 2022. godine tijekom cijeloga dana bit će organiziran niz događanja na koja su pozvani svi zainteresirani. Najprije će biti slavljena sveta misa u župnoj crkvi u Goli nakon koje će u 10 sati biti svečano otkrivanje spomen-ploče na zgradi starog župnog dvora. Spomen-ploča će imati natpis s uspomenom na obilježavanje 200. obljetnice trajnog naseljavanja Gole i Prekodravlja hrvatskim stanovništvom, a postavit će ju Općina Gola i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja.

Poslije otkrivanja spomen-ploče započet će znanstveni skup u Dvorani Osnovne škole u 10:30 sati. Znanstveni skup pod nazivom “Prekodravlje u povijesti i sadašnjosti” organiziraju Općina Gola, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja i Izdavačka kuća Meridijani. Nakon pozdravnih govora organizatora i gostiju bit će izloženo petnaestak referata u kojima će ugledni znanstvenici i stručnjaci govoriti o različitim aspektima života u Prekodravlju tijekom protekla dva stoljeća.

Na znanstvenom skupu izlaganja će imati općinski načelnik dr. Stjepan Milinković, akademik Dragutin Feletar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice arheolog Robert Čimin, povjesničar s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Petrić, docent s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Petar Feletar, šumar Zvonimir Ištvan, inženjer naftnog rudarstva Mirko Lukić, doktorand povijesti Nikola Cik, učiteljica Žuža Zabjan, povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar i inženjer Branko Pleše. Oni će u svojim referatima govoriti o geografskom i prometnom položaju Prekodravlja, arheološkim lokalitetima i nalazima, povijesti Prekodravlja prije i nakon naseljavanja, župama u Goli i Ždali te sakralnim objektima, školstvu, obrazovanju, športskom, društvenom, umjetničkom i kulturnom životu Prekodravlja. Bit će predstavljena analiza strukture stanovništva Prekodravlja u protekla dva stoljeća te gospodarskim značajkama kao što su šumarstvo i rudna bogatstva.

Svi zainteresirani mogu prisustvovati znanstvenom skupu u nedjelju u Goli, a svatko će za sebe pronaći barem dio izlaganja koja će pridonijeti rasvjetljavanju života u Prekodravlju tijekom protekla dva stoljeća. Ovim bogatim znanstvenim skupom na prigodan način završit će obilježavanje 200. obljetnice naseljavanja Gole i Prekodravlja.

zatvori