Petak, 17. svibnja 2024.

Vatrogasni zapovjednik Markešić: Imali smo 202 intervencije, pomagali smo u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, a stigla nam je i nova oprema

Đurđevački vatrogasci tijekom ove godine imali su 202 intervencije, polazili su razne edukacije, a stigla im je i nova oprema.

Rekao je to prilikom podnošenja izvješća o radu na posljednjoj sjednici đurđevačkog Gradskog vijeća Matija Markešić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac.

– Na području svog djelovanja tijekom 2022. godine imali smo 202 intervencije. Vatrogasci su i ove godine polazili razne specijalizacije i edukacije tehničke i požarne intervencije s vozilima, zatim teške tehničke intervencije u suradnji s norveškim predavačima, imali su gašenje požara solarnih elektrana te vođenje i zapovijedanje intervencijama međužupanijskog nivoa – rekao je Markešić.

Za vatrogasce je osigurana nova oprema u vrijednosti 125.000 kuna putem EU fondova, a nabavljena je i banka zraka za izolacione aparate u vrijednosti blizu 50.000 kuna čime je moderniziran sustav.

– Intenzivno smo sudjelovali u civilnoj zaštiti kod zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine. Također je održano i nekoliko javnih vatrogasnih vježbi. Povodom blagdana svetog Florijana održan je i dan otvorenih vrata JVP-a gdje je sva pažnja bila usmjerena na najmlađe kako bi i oni dobili sliku i interes o važnosti vatrogasnog zanimanja. Na ŠRC-u je održano vatrogasno natjecanje Požarnog područja Đurđevac na kojem je sudjelovalo više od 300 vatrogasaca različite dobi – dodao je Markešić.

Provođenju mjera štednje i zelenim projektima Grada Đurđevca pridružila se i Javna vatrogasna postrojba Đurđevac koja je uz osigurana sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti izgradila solanu elektranu snage 68 kWh u vrijednosti 488.000 kuna.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči istaknuo je da je zadovoljan radom JVP-a.

– Možemo se pohvaliti da su materijalni uvjeti i vatrogasni standardi u JVP-u Đurđevac na zavidno visokom nivou. JVP posluje pozitivno i financijski stabilno te se redovito podmiruju sve obveze – zaključio je gradonačelnik.

zatvori