Četvrtak, 9. veljače 2023.

USUSRET BLAGDANIMA Zapovjednica Jakupec: Dobro provjerite električne božićne ukrase i redovito čistite dimnjak

U prosincu kad započinje blještavilo i blagdanski ugođaj potrebno je već prilikom kupovine ili pak vađenja starih ukrasa obratiti pažnju na važne stvari.

Kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, Jasminka Jakupec, zapovjednica Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice, upozorila je na nekoliko važnih stvari koje možemo poduzeti kako bi nam blagdani prošli u što mirnijem i sigurnijem tonu.

– Bor, ako je prirodni, rezani, tada se brže suši, ispušta smole i vrlo lako je zapaljiv te brzo izgori. Pripazite da nije blizu nekog grijaćeg tijela i da se u blizini ne koriste sredstva koja ispuštaju iskre ili otvoreni plamen – kaže zapovjednica Jakupec.

Posebnu pažnju treba posvetiti električnim uređajima. Jakupec ističe da su lampice, posebno one starije, bile opasnije od novijih LED lampica s obzirom na to da su se zagrijavale, ali i kod ovih današnjih treba provjeriti svaki komplet lampica, da slučajno nema u njemu razbijenih lampica ili slomljenih grla, spaljenih izolatora ili golih žica, ili pak labavih spojeva.

– Moderni nizovi lampica danas imaju osigurače koji sprječavaju preopterećenje. Vodite brigu da se nabave od provjerenog dobavljača s certifikatom. Treba voditi brigu i o tome da na produžni kabel ne uključujete više od tri niza lampica kako ga ne biste preopteretili, a povremeno treba provjeriti da se produžni kabel nije previše zagrijao – objasnila je zapovjednica Jakupec.

Savjetuje da se lampice i druge takozvane požarno opasne dekoracije nikada ne ostavljaju bez nadzora, ne koriste tijekom noći ili u vrijeme odsustva.

– Ako imate lampice koje se zagrijavaju ili ako u nizu koja od njih ne svijetli, bolje ih ne upotrebljavati, a ako se koriste onda treba paziti da nisu blizu dodatnog izvora zagrijavanja i lako zapaljivog materijala. Osim lampica, posebnu opasnost predstavljaju svijeće, prskalice i druga pirotehnička sredstva s kojima treba biti posebno oprezan i voditi brigu gdje i kako se koriste – kaže zapovjednica Jakupec.

Osvrnula se i na prevenciju požara dimnjaka.

– Potrebno je prije svega imati dobro, pravilno i stručno građevinski izveden dimnjak, projektiran prema jačini i vrsti grijaćeg tijela, a potrebno je voditi brigu o oštećenjima na dimnjaku koja je potrebno odmah sanirati. Na jedan dimnjak ne priključuju se peći koje koriste različite gorive tvari. Naravno, vodite računa o tome da ovlašteni dimnjačari redovito čiste dimnjake i dimovodne kanale kako je propisano zakonom. Požara dimnjaka je na području djelovanja JVP grada Koprivnice ove godine bilo 11, otprilike kao i prošle godine.

– Kod požara dimnjaka, ako je dobra izvedba dimnjaka, nije potrebno intervenirati, ali svakako savjetujem pozvati vatrogasce koji će popratiti situaciju i nakon gašenja pozvati dimnjačara da počisti dimnjak. Ako je potrebno, požar dimnjaka se gasi aparatom punjenim prahom kroz otvor na dimnjaku, ali svakako je potrebno pozvati i vatrogasce. Isto tako, dobro je hladiti dimnjak ako postoji opasnost da će se zbog pregrijanosti požar proširiti na predmete i prostor u blizini dimnjaka. Požar dimnjaka nikako ne gasiti vodom. Do dolaska vatrogasaca dobro je ugasiti vatru u ložištu – savjetuje zapovjednica Jakupec.

Iako ove godine JVP grada Koprivnice nije zabilježila požar za koji bi se utvrdilo da je od lampica ili svijeća, takvih požara u proteklih 20-ak godina evidentirano je nekoliko. Najpoznatiji nam je požar u vrtiću koji je najvjerojatnije nastao od adventskog vjenčića prije nekoliko godina, a pamtimo još jedan požar koji je najvjerojatnije nastao od ambijentalnih svijeća. U oba ta slučaja nastali su veliki troškovi i velika materijalna šteta, što od samog gorenja, što od zadimljavanja.

– U slučaju da do požara uz sve mjere opreza ipak dođe, potrebno je prije svega isključiti električne uređaje u blizini požara iz struje, pozvati vatrogasce i započeti gašenje što je tada moguće vodom, samo ako nije pod strujom. Treba voditi računa da se požar vrlo brzo razvija, pogotovo ako se radi o suhom prirodnom drvcu, tada je u 30 sekundi do jedne minute zahvaćen cijeli bor, a požar se vrlo brzo može širiti na okolne predmete. Opasnost je velika od visoke temperature pa treba voditi računa prilikom gašenja da se ne zadobiju opekline. Zbog smola koje sadrži bor ili zbog kemijskih spojeva koje ispušta umjetni bor moguće je stvaranje gustog dima s otrovnim plinovima pa je potrebno voditi računa da ne dođe do gušenja. Zatvoreni prostor je opasan ako je ispunjen dimom – zaključuje zapovjednica Jakupec.

Kada vlasnik uvidi da ne može sam ugasiti požar, svakako nazvati vatrogasce na broj 193 ili na 112.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.