Nedjelja, 26. svibnja 2024.

ULAZAK U SCHENGEN S prvim danom nove godine dižu se rampe na graničnom prijelazu Berzence

Na graničnom prijelazu Berzence održan je sastanak predstavnika hrvatske i mađarske policije povodom ulaska Republike Hrvatske u Schengenski prostor.

Poručili su to iz Policijske uprave koprivničko-križevačke i dodali da je načelnik tom prilikom upoznao mađarsko izaslanstvo s organizacijskim promjenama zbog ulaska u Schengenski prostor te je istaknuo da i ubuduće očekuju dobru suradnju hrvatske i mađarske policije na provedbi kompenzacijskih mjera.

Načelnik Policijske uprave Somogy čestitao je na ulasku u Schengenski prostor te je rekao da će mađarska policija 1. siječnja podići rampe na graničnom prijelazu Berzence i tako omogućiti nesmetani prolaz svih putnika.

– Što se tiče željezničkog graničnog prijelaza Koprivnica – Gyekenyes, niti tamo se neće vršiti granična kontrola od 1. siječnja. Mađarska strana će u najkraćem mogućem roku organizirati uklanjanje čeličnih vrata na ulazu na područje graničnog prijelaza Berzence, a i ograda između Hrvatske i Mađarske će se uskoro ukloniti – objašnjavaju u policiji.

Očekuju da će se dosadašnja dobra suradnja hrvatske i mađarske policije nastaviti i nakon ulaska Hrvatske u Schengenski prostor.

– Mađarska strana nas je upoznala da će se hrvatske vize i dozvole boravka koje su izdane prije ulaska Hrvatske u Schengenski prostor smatrati Schengenskim dokumentima i da je njihovim nositeljima od 1. siječnja dozvoljen ulaz u Mađarsku – napominju.

Ističu da su obje strane su konstatirale da će i ubuduće surađivati sukladno Schengenskom zakonodavstvu i Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala

Isto tako, zaključeno je da će Lokalna mješovita komisija za II. granični sektor i dalje rješavati povrede državne granice te da se ubuduće sudionicima vodenih tura na rijekama Muri i Dravi neće izdavati suglasnosti za plovidbu.

Izvor: PU koprivničko-križevačka
zatvori