Srijeda, 9. listopada 2024.

Programi ‘Vrckavi penzići’ i ‘Pitomi trolejbus’ poboljšali kvalitetu života osoba treće životne dobi

U Poduzetničkom inkubatoru u Kladarama održana je završna konferencija programa “Vrckavi penzići” i “Pitomi trolejbus”.

Projekti su se provodili tijekom 2021. i 2022. godine. Program “Pitomi trolejbus” obuhvatio je oko 50, a program “Vrckavi penzići” oko 80 korisnika.

Voditeljica oba programa Ema Sesvečan rekla je da su ciljevi programa ostvareni.

– Poboljšana je kvaliteta osoba treće životne dobi i povećana je njihova socijalna inkluzija. Sve je to ostvareno kroz pružanje usluga dnevnih aktivnosti i pružanje usluge prijevoza za osobe treće dobi. Kroz projekte su održane brojne radionice kao što su radionice zbornog pjevanja, sviranja, tjelovježbe, informatike i slično. Radionice su provodili vanjski suradnici – rekla je Sesvečan.

Istaknula je da su već prijavljeni i novi programi.

– Kako bi se nastavila ova pozitivna priča prijavljeni su programi za 2023. i 2024. godinu. Trenutno očekujemo rezultate i nadamo se pozitivnom ishodu kako bi se ovo sve moglo nastaviti dalje – dodala je Sesvečan.

Cilj programa “Vrckavi penzići” bio je socijalno uključiti osjetljive skupine. U ovom slučaju osobe starije dobi, odnosno umirovljenike, a sveukupna vrijednost programa je 144.000 kuna. Cilj programa “Pitomi trolejbus” bio je osiguranje usluge prijevoza za starije osobe radi poboljšanja kvalitete njihova života i što dužeg ostanka u vlastitom domu. Vrijednost ovog programa iznosi 136.000 kuna.

Predsjednica Udruge umirovljenika Hrvatske općine Pitomača Marica Kovačev rekla je da je vrlo zadovoljna s oba projekta.

– Tijekom ove dvije godine smo stvarno napravili puno toga, a sada smo se prijavili na novi natječaj i vjerujem da ćemo opet vrijedno raditi – rekla je Kovačev.

Zadovoljni su i korisnici programa koji im je, kako ističe umirovljenica Nada Škrinjar, omogućio druženje i bavljenje sportom.

– Drago mi je da smo proveli ove projekte. Sve nas je to potaknulo da se krećemo, odnosno da aktivno sudjelujemo. Ovo vrijeme koje sada imamo kao umirovljenici stvarno smo dobro iskoristili kroz projekt, odnosno sve ono što volimo smo ukalupili u ovaj program i to je stvarno nešto što nas pokreće dalje – rekla je Škrinjar.

Slušaj uživo
zatvori