Petak, 3. svibnja 2024.

POZIV ZA SPAJANJE OPĆINA Neke jedinice lokalne samouprave dijelit će zajedničkog službenika ili upravni odjel

Ministarstvo financija je početkom rujna raspisalo javni poziv za sve općine u Hrvatskoj.

Javni se poziv odnosi na financijsku pomoć onim općinama koje se odluče na spajanje s drugom općinom te općinama koje se odluče za zajedničkog službenika iz određenog djelokruga. To znači da bi država preuzela otplatu svih dugovanja općinama koje se odluče na spajanje, kao i tekuća i kapitalna pomoć na razdoblje od pet godina.

Za stvarno spajanje općina nije se javio nitko, a njih 26 iskazalo je interes za dobrovoljno funkcionalno spajanje.

Za dobrovoljno funkcionalno spajanje putem zajedničkog službenika javilo se njih devet među kojima je i Općina Hlebine, a za dobrovoljno funkcionalno spajanje putem zajedničkog upravnog odjela ili službe i za dobrovoljno funkcionalno spajanje putem zajedničkog trgovačkog društva ili ustanove interes je iskazala Općina Đelekovec.

Međutim, treba napomenuti da su pojedine općine u nekim dijelovima svog rada još ranije započele sa zajedničkim radom poput komunalnih djelatnosti, dječjih vrtića i slično.

Načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec govori da bi spajanje štetilo Općini, ali da su funkcionalno spojeni s drugim općinama u nekoliko segmenata.

– Trenutno dijelimo pročelnika s općinama Novigrad Podravski i Hlebine, a isto tako dijelimo i ustanovu dječjeg vrtića s općinama Gola, Koprivnički Ivanec i Koprivnički Bregi, s tim da je dječji vrtić proračunski korisnik Općine Đelekovec te se središte uprave nalazi kod nas. S obzirom na to, prijavili smo se na dodjelu poticaja za zajedničkog službenika, odnosno ustanovu, odmah po raspisivanju Javnog poziva za dobrovoljno funkcionalno spajanje Ministarstva financija, no još nismo dobili nikakvu odluku – govori Samošćanec.

Dodaje i da planiraju ulazak u vlasničku strukturu komunalnog poduzeća Općine Legrad zajedno s nekim drugim općinama kako bi također iskoristili mogućnost dobivanja poticaja za funkcionalno spajanje jer planiraju po potrebi zajednički nabavljati opremu ili obavljati neke komunalne poslove.

To je potvrdio i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Osim zajedničkog pročelnika s Đelekovcem, Općine Novigrad Podravski i Hlebine imaju i zajedničkog komunalnog redara, dok Hlebine još imaju zajednički vrtić s drugim općinama što su istaknuli načelnici Općine Hlebine Božica Trnski te načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek.

Načelnik Brljek smatra da poziv ima smisla, ali da treba pažljivo razraditi ideju.

– Ovaj poziv ima smisla, ali treba razraditi da određene sredine budu na dobitku i to više njih, a one koje spajaju financijski slabije općine da ne budu na velikom gubitku – govori Brljek.

Načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić ističe da razmišljaju o nekoj zajedničkoj službi poput komunalnog poduzeća, dok načelnik Općine Gola Stjepan Milinković govori da već surađuju jer imaju zajednički vrtić, komunalno poduzeće, ali surađuju s drugim općinama i na drugim programima poput Zaželi.

– Otvoreni smo za suradnju, ali teško da bi se mogli spojiti jer smo na neki način izdvojeni. Možemo kao Općina samostalno funkcionirati i pokriti sve troškove koje imamo jer smo kapitalne investicije napravili kada su cijene bile niže i dok smo se uspjeli izboriti za razne projekte. Imamo i drugih promišljanja o suradnji s drugim općinama kako bi unaprijedili kvalitetu življenja, dostupnosti i svega drugoga – ističe Milinković.

Ima i onih koji i dalje u svemu ostaju sami.

– S obzirom na proračun i količinu posla mislim da mi moramo i možemo biti sami – ističe načelnik Općine Virje Mirko Perok.

Upitali smo i Ministarstvo financija je li provedena kakva studija koja dokazuje da bi spajanje općina donijelo dobrobiti, kao i kako bi to utjecalo na financije, zašto je ovaj poziv objavljen baš sada te koliko bi se općina trebalo spojiti da bi bilo vidljivog utjecaja.
Odgovor na ova pitanja nismo dobili do zaključenja članka.

zatvori