Subota, 27. travnja 2024.

Policija uoči najluđe noći u godini: Nakon konzumacije alkohola ne sjedajte za volan, koristite taxi

Predstoji nam najluđa noć u godini, velik broj građana 2023. godinu dočekat će u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama na gradskim trgovima, u ugostiteljskim objektima ili vlastitom aranžmanu.

Kako se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, u Policijskoj uprava koprivničko-križevačkoj upozoravaju na činjenicu da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća.

– U cilju izbjegavanja stradavanja osoba u prometnim nesrećama svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima već da koriste institut odgovornog vozača, odnosno da koriste mogućnosti javnog prijevoza ili taxi-službe – ističu.

Velik broj građana, prvenstveno mlađe životne dobi, često tijekom novogodišnje noći prisustvuje dočeku na nekoliko mjesta zbog čega ih u policiji upozoravaju i da ne žure s jednog mjesta na drugo, da se uvijek nalaze u vozilu kojim upravlja osoba koju poznaju i za koju znaju kakve su joj vozačke sposobnosti te da ne sjedaju u vozila kojima upravlja vozač pod utjecajem alkohola.

– Na sve vozače apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja i da svoju vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika. Podsjećamo pješake da se kreću nogostupima i pješačko-biciklističkim stazama, a ukoliko ih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika. Apeliramo da budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji te da se prije prelaska ceste uvjere da ju mogu sigurno prijeći. Bicikliste upozoravamo na obavezno korištenje pješačko-biciklističkih staza, korištenje svjetala i reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka ili druge reflektirajuće materije noću – naglašavaju u policiji.

Uz to, vozačima i pješacima ne savjetuju korištenje mobitela i sličnih uređaja za vrijeme sudjelovanja u prometu, a vozače i putnike u vozilima savjetuju da koriste sigurnosni pojas te da djecu prevoze pravilno smještenu u dječje sjedalice.

zatvori