Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

‘PODUZETAN’ DVOJAC Mladići računalnom prijevarom priskrbili gotovo pola milijuna kuna

Od jedne do osam godina zatvora prijeti mladom “poduzetnom” dvojcu koji je na prijevaru stekao gotovo pola milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju, Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici nakon provedene istrage podiglo je pred Općinskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv 21-godišnjaka i 22-godišnjaka.

Optužnica je podignuta zbog kaznenog djela računalne prijevare iz članka 271. stavak 2. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona.

– Tereti ih se da su od travnja 2021. do srpnja 2022. godine u Đurđevcu provodili neovlaštene autorizacije i pristupali korisničkim računima većeg broja pretplatnika na web portalu jednog teleoperatera. To su radili tako da su na početnoj stranici portala upisivali brojeve telefona pretplatnika i zatražili dostavu PIN brojeva potrebnih za autorizaciju. Nakon što je pretplatnik putem SMS-a zaprimio svoj PIN broj, kontaktirali su ih lažno se predstavljajući kao ovlaštene osobe i tražili od njih dostavu PIN broja – piše u priopćenju.

Naglašeno je da su im pretplatnici davali tražene brojeve uvjereni kako se doista radi o legitimnom upitu korisničke podrške.

– Okrivljenike se tereti da su se s tim brojevima prijavljivali na portal i pristupali korisničkim računima pretplatnika te kupovali prepaid bonove koje su uplaćivali na svoje račune te na račune drugih građana u zamjenu za gotovinu, pa su opisanim postupanjem ostvarili protupravnu imovinsku korist veću od 470.000 kuna – istaknuto je u priopćenju.

Okrivljenici se nalaze u istražnom zatvoru, a vijeće Općinskog suda u Koprivnici prihvatilo je prijedlog državnog odvjetništva i produljilo istražni zatvor obojici okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

zatvori