Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Osvrt župana Darka Korena na 2022. godinu

Drage Podravke i Prigorke, dragi Podravci i Prigorci, stanovnici Koprivničko-križevačke županije

Na kraju smo još jedne godine koja je bila izazovna u svim društvenim i gospodarskim aspektima, no isto tako nam je pružila mogućnost da svojim radom, trudom i zalaganjem još jednom pokažemo kako i u ovim zahtjevnim i nesigurnim vremenima zajednički možemo graditi bolju budućnost.

Izvor: kckzz.hr

Godinu iza nas obilježila su nikad veća ulaganja u sektor obrazovanja i s pravom možemo reći kako je ovo uistinu bila plodonosna godina u kojoj smo uspješno dovršili veliki investicijski ciklus u školsku infrastrukturu. Županija je u suradnji s općinama uložila preko 75 milijuna kuna u izgradnju novih školsko-sportskih dvorana te osigurala pet milijuna kuna za njihovo opremanje čime smo značajno doprinijeli ne samo većoj kvaliteti nastave, već i razvoju društvenog života u lokalnim zajednicama. U Koprivnici i Đurđevcu dogradili smo i opremili Obrtničku i Strukovnu škola u sklopu Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije vrijednog preko 70 milijuna kuna što je ključan korak u stvaranju suvremenog strukovnog obrazovanja 21. stoljeća.

Izvor: kckzz.hr

Veseli nas činjenica što je prostor naše županije tijekom cijele godine bio veliko gradilište na kojem su u tijeku ili se dovršavaju kapitalne investicije od nacionalnog značaja vrijedne preko 5,2 milijardi kuna koje će značajno pomoći daljnjem razvoju Podravine i Prigorja. Radovi na aglomeracijama i II. kolosijeku željezničke pruge od Križevaca preko Koprivnice prema mađarskoj granici sjajno napreduju, a nakon dugo čekanja proveden je i postupak uvođenja izvođača u radove na dionici brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. Kako su nam potvrdili predstavnici Hrvatskih cesta, krenulo se i u nastavak tog projekta pripremom dokumentacije za dionicu do Koprivnice koja će se realizirati u dvije faze što je snažno podržao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prilikom radnog posjeta našoj županiji.

Izvor: kckzz.hr

Godinu smo završili s lijepim vijestima u vezi Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske te smo potpisali ugovore za izradu projektno-tehničke dokumentacije za tri projekta Koprivničko-križevačke županije – izgradnju nove Srednje škole Koprivnica, Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli u OB Koprivnica te Centra zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, za što smo osigurali 5,6 milijuna kuna.

Podsjetit ću kako ukupna vrijednost projekata uključenih u Razvojni sporazum za područje naše županije iznosi 3,1 milijardu kuna, te uz navedene projekte uključuje i projekte Revitalizacije kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u Općini Rasinja, Terminal za kombinirani/intermodalni transport i Termalne toplice u Kloštru Podravskom te nacionalni projekt završetka izgradnje brze ceste do Koprivnice. Uvjeren sam da će ovi projekti i Sporazum u cjelini u narednom razdoblju omogućiti još veći razvoj i podizanje životnog standarda za sve stanovnike Koprivničko-križevačke županije.

Izvor: kckzz.hr

Jedan od projekata na koji smo posebno ponosni u ovoj godini je uspostava usluge javnog linijskog prijevoza pri čemu valja naglasiti kako je naša Županija među prvima u državi realizirala ovaj projekt od iznimnog značaja za povezivanje ruralnog i urbanog područja Podravine i Prigorja. Osigurali smo funkcionalnu mrežu autobusnog prijevoza s 80-ak linija, velike popuste za razne kategorije korisnika koji plaćaju simbolične cijene prijevoza, a rezultati i broj putnika pokazuju da smo uistinu napravili pravi potez.

Izvor: kckzz.hr

Koliko nam je važno stvaranje najboljih uvjeta za učenike i nastavnike, uz dovršetak projekata školskih-sportskih dvorana i CEKOM-a KKŽ, pokazuje i kontinuitet u provođenju brojnih drugih projekata u sektoru obrazovanja – od instalacija fotonaponskih sustava na osnovnim školama, zatim programa pomoćnika u nastavi, besplatne školske kuhinja za potrebite učenike i zdravih obroka pa sve do škole plivanja i centara izvrsnosti u sva tri grada. Nismo zaboravili ni na visoko obrazovanje pa smo tako ove godine iznova povećali broj korisnika stipendija s 80 na 100 te iznos stipendije sa 700 na 1.000 kuna s naglaskom na deficitarnost zanimanja i s namjerom da obrazovani kadar ostane na našem području i doprinese gospodarskom i društvenom razvoju županije.

Ulaganja u obrazovanje ćemo nastaviti i u 2023. godini daljnjim postavljanjem fotonaponskih elektrana na školskim objektima, novim investicijskim ciklusom u obrazovnu infrastrukturu s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave, projektiranjem školskih objekata (uz ranije spomenutu novu Srednju Koprivnica) i Učeničkog doma u Koprivnici, obnovom i izgradnjom školskih igrališta jer vjerujemo kako je obrazovanje temelj našeg društva i zalog za budućnost.

Kroz godinu nisu zaostajala niti ulaganja u županijski zdravstveni sustav o kojem brinemo s velikom pažnjom pa smo tako nastavili s energetskom obnovom centralne bolničke zgrade OB KC vrijednom preko 43,3 milijuna kuna, obnavljali smo vozni park hitne medicine i prvi smo u državi nabavili vozilo s automatiziranim nosilima. Financirali smo timove 2 hitne medicine u našim gradovima, osigurali smo specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu za naše stanovnike u đurđevačkoj Podravini i Prigorju, otvorili smo oftamološku i urološku ordinaciju u Đurđevcu te obnovili i opremili prostore fizikalne terapije.

Izvor: kckzz.hr

Svjesni smo da je sektor zdravstva opterećen financijski i kadrovski te smo upravo zbog toga i kroz naše mjere subvencija kamata stambenih kredita koje je koristilo 37 liječnika te suradnjom Županijskog Doma zdravlja i jedinica lokalne samouprave kroz dodatno osiguranje financijskih sredstava, omogućili liječnicima adekvatne uvjete kako bi pružali najbolju medicinsku uslugu za stanovnike naše županije. Zadovoljni smo što je u tom kontekstu na našem području, a posebice onom ruralnom, odlična popunjenost ordinacija primarne zdravstvene zaštite koja pruža dodatnu dostupnost, kvalitetu i sigurnost stanovništvu.

Izvor: kckzz.hr

Kontinuitet je ostvaren i na polju provođenja kvalitetne socijalne politike brojnim sufinanciranjima i potporama programima pomoći u kući, smještaja u domove za starije, dovršetkom projekta sigurne kuće. Nismo zaboravili niti na gospodarstvo i poljoprivredu gdje smo preko javnih poziva osigurali preko 12 milijuna kuna potpora, a direktno smo potpomagali otvaranje novih obrta preko Start-up programa i financijskim potporama samozapošljavanja. Vesele nas i vidljivi pomaci u turističkom sektoru u kojem brojke posjetitelja, noćenja i smještajnih kapaciteta rastu što pokazuje da smo prerasli u poželjnu višednevnu destinaciju koja itekako ima što pokazati u gastro-enološkoj i kulturnoj ponudi te ljepoti prirodnih bogatstava kojima obilujemo.

Kapitalnim projektima, za koje imamo i snažnu potporu Vlade RH i koje ćemo provoditi i iduće godine, stvaramo uvjete za ravnomjerni razvoj našeg kraja i poboljšanje standarda za stanovnika naše županije. Puni optimizma gledamo prema naprijed, a prilike koje nam pružaju europski fondovi, Nacionalni plan za oporavak i otpornost te nova financijska omotnica, planiramo u sinergiji lokalne, regionalne i državne vlasti usmjeriti prema još većem prosperitetu i na dobrobit svih naših sugrađana. Uvjeren sam da zajedničkim snagama u tome možemo zajedno uspjeti!

Dragi stanovnici Koprivničko-križevačke županije neka Vam nova 2023. godina donese zdravlje, radost, zajedništvo i blagoslov u obitelji, a srca ispuni ljubavlju, strpljivošću i mirom koji nam je svima potreban!

Vaš župan Darko Koren

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori