Petak, 26. travnja 2024.

Novi sindikat traži 100 milijuna kuna za radničke plaće, iz Podravke poručili da je u godinu dana uloženo 76 milijuna kuna u prava radnika

Prije malo više od mjesec dana pregovarački timovi Podravke i sindikata, među kojima je bio i Novi sindikat, postigli su dogovor o izmjenama Kolektivnog ugovora i o novom paketu mjera za dodatno povećanje plaća i drugih materijalnih prava zaposlenica i zaposlenika Podravke, Mirne i Belupa vrijednom više od 41 milijun kuna.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić u jeku samih pregovora kazala je da na obje strane postoji razumijevanje i dobra volja da se razgovori u što kraćem roku privedu kraju kako bi svi mogli što prije uživati u rezultatima tih istih razgovora. Dalić je tada naglasila da ti pregovori nisu nimalo jednostavni jer se stave na stol različite teme.

– Zadovoljna sam postignutim dogovorom jer smo pronašli način da radnici u 2023. godini dobiju značajno povećanje neto primanja, a da Podravka, Mirna i Belupo zadrže rast troškova plaća u okvirima koji uvažavaju pogoršanje uvjeta poslovanja koje očekujemo u 2023. godini. U tome su nam značajno pomogle odluke Vlade Republike Hrvatske o povećanju neoporezivih isplata. Iznimno sam zadovoljna što rezultati koje ostvarujemo u ovoj godini omogućuju i isplatu nagradnih dodataka koji će našim kolegama pomoći da se lakše suoče s izazovima inflacije i rasta troškova života. Mislim da smo postigli dobar dogovor za radnike svih triju kompanija članica Grupe Podravka, dakle Belupa, Mirne i Podravke – rekla je odmah nakon postignutog dogovora predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Zadovoljni u PPDIV-u, povećanje za radnike iznosi 850 kuna mjesečno

Zadovoljstvo je tada izrazio i predsjednik sindikata PPDIV-a Denis Paradiš.

– Kada nakon svega podvučemo crtu, možemo reći da je rezultat više nego vidljiv. Teret povećanja materijalnih prava podijeljen je na 2022. i 2023. godinu i kada sve zbrojimo, povećanje za radnike iznosi oko 850 kuna mjesečno. Bitno je naglasiti da će sve dogovorene stavke biti sastavni dio kolektivnog ugovora Podravke što je iznimno važno za naše članove. Dijalog između Sindikata i Uprave Podravke nastavlja se početkom iduće godine, a sve s namjerom povećanja bruto osnovice i dodatka, kao i promjene tarife. Ugovorene promjene primjenjivale bi se od 1. srpnja 2023. godine – zaključio je tada Paradiš.

No, iako su pregovorima i postignutim dogovorom bili zadovoljni i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić i predstavnik najvećeg sindikata Denis Paradiš, mjesec dana kasnije javnosti su se obratili nezadovoljni članovi jednog od pregovaračkih timova – Novog sindikata.

Novi sindikat traži minimalno 100 milijuna kuna za radničke plaće

Traže da Podravka za radničke plaće izdvoji minimalno 100 milijuna kuna i to tako da se stavku menadžerskih plaća i bonusa umanji za 20 milijuna kuna te da se 80 milijuna kuna dobiti uloži u radnike.

Poručili su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik spomenutog sindikata Mario Iveković, glavni tajnik Tomislav Kiš i sindikalni povjerenik Davor Čajkulić komentirajući nedavno potpisan kolektivni ugovor triju reprezentativnih sindikata u Podravki i poslovne rezultate Grupe Podravka.

>> UPRAVO Postignut dogovor o povećanju plaća i drugih primanja zaposlenika Podravke, Mirne i Belupa

– Naši članovi i mi kao sindikat nezadovoljni smo razinom primanja radnika tvrtke Podravka, s obzirom na to da se radi o vodećoj prehrambenoj tvrtki u Hrvatskoj. Plaće radnika su na razini minimalne plaće, što se donekle uvećava neoporezivim primicima. Ipak, smatramo da Podravka ima mogućnosti povećati plaće radnicima u većoj mjeri. Novi sindikat nije reprezentativan u firmi, ali smatramo da je naša pojava rezultat nezadovoljstva radnika radom reprezentativnih sindikata – rekao je Iveković.

Izvor: Novi sindikat

>> Martina Dalić: Razgovori sa sindikatima nisu jednostavni, imamo snage i volje privesti ih kraju

Dodao je da poslovni rezultati Podravke posljednjih nekoliko godina pokazuju da poslovanje ide jako dobro, da prihodi rastu, da su rashodi vrlo stabilni i da se dobit povećava iz godine u godinu.

Žalosno je da plaće ne prate porast, smatra Novi sindikat

– Žalosno je da plaće ne prate porast, osim u jednom segmentu – menadžerskih plaća i bonusa. Prema objavama u javnosti koje Podravka nije demantirala, mjesečne menadžerske plaće iznose između 70.000 kuna i 80.000 kuna bruto i strahovito su narasle u zadnjih 10-ak godina. Za usporedbu, radničke plaće će biti oko 6.000 kuna bruto nakon povećanja ugovorenog kolektivnim ugovorom tri reprezentativna sindikata. Dakle, menadžeri imaju od 12 do 13 puta veću plaću od radnika – objasnio je Iveković.

Prozvao je i jedan od sindikata potpisnika aneksa kolektivnog ugovora – PPDIV za koji kaže da se “hvali da je ispregovaran paket u vrijednosti 40 milijuna kuna”.

– Naši izračuni pokazuju da se radi o manjem iznosu, jer su vjerojatno u masu uračunali neke stavke koje do sada nisu bile obaveza propisana kolektivnim ugovorom, ali ih je Podravka svejedno isplaćivala. Također, u svom hvalospjevu Sindikat PPDIV ističe da je Podravka na početku rekla kako za povećanje plaća “ima točno nula kuna”. Iz činjenice da Uprava ne želi podizati radničke plaće možemo izvesti samo jedan zaključak – priprema za privatizaciju. Svaki kupac koji bi došao želi obaveze prema radnicima imati na što nižoj razini. To je ono čega se bojimo, jer Podravka je jedna od rijetkih preostalih domaćih vrijednih kompanija, a privatni vlasnici su prolazni vlasnici – zaključio je Iveković.

Radnici jedva preživljavaju

Sindikalni povjerenik Davor Čajkulić tvrdi da radnici jedva preživljavaju.

– Mnogo ljudi radi i dodatne poslove da uspiju preživjeti. Žalosno da moramo raditi sa strane, a radimo u tako jakoj firmi. Prosjek nam je lijep, skoro državni prosjek, ali to za radnike u proizvodnji ne znači ništa. Mi zarađujemo između 4.000 i 5.000 kuna, a radimo i tri ili četiri smjene – zaključio je.

Novi sindikat stoga smatram da se za radničke plaće može izdvojiti minimalno 100 milijuna kuna – stavku menadžerskih plaća i bonusa treba umanjiti za 20 milijuna kuna, a 80 milijuna kuna dobiti uložiti u radnike. Menadžeri bi i dalje bili u prilično ugodnoj poziciji, a radnički standard bi se značajno povećao.

Pregovarački timovi postigli dogovor

U Podravki pak naglašavaju da su pregovarački timovi Podravke i reprezentativnih sindikata – PPDIV-a, Nezavisnog sindikata te SINPOD-a, sudjelovali tijekom studenoga u kolektivnim pregovorima i postigli dogovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora.

– Dogovoren je i novi paket mjera za dodatno povećanje plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika Podravke, Mirne i Belupa, vrijedan ukupno više od 41 milijuna kuna. Aneks Kolektivnom ugovoru potpisan je 24. studenoga – ističu u Podravki.

Snimio Valentino Štefanek.

U odgovoru koji smo dobili iz Korporativnih komunikacija stoji i da je od 1. prosinca 2022. godine dogovoreno povećanje osnovne plaće s 1.880 kuna na 1.910 kuna, povećanje fiksnog dodatka s 470 kuna na 510 kuna, kao i povećanje nagradnog dodatka uz mjesečnu plaću sa sadašnjih 250 kuna na 500 kuna neto.

Povećanje naknade za mjesni prijevoz, rodiljne naknade, otpremnine…

– Dogovoreno je, također, i povećanje naknade za mjesni prijevoz sa 170 na 220 kuna. Sve to rezultirat će povećanjem neto primanja od siječnja 2023. između 500 i 560 kuna mjesečno. Dodatno, a s ciljem podrške mladim obiteljima, dogovoreno je i povećanje naknade za rodilje na 10.000 kuna te dara za djecu sa sadašnjih 600 na 1.000 kuna, kao i božićnica od 1.500 kuna. Od 1. prosinca povećava se i otpremnina za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 10.000 na 15.000 kuna, a visina dnevnice usklađuje se sa zakonskim maksimumom – objašnjavaju u Kompaniji sa srcem.

Spominju da je, imajući u vidu rezultate poslovanja u 2022. godini, dogovorena i isplata jednokratne naknade za rezultate poslovanja u iznosu od 3.500 kuna. Pritom, 2.000 kuna zaposlenicima su već isplaćene, a ostalih 1.500 isplatit će se tijekom 2023. godine mjesečnim isplatama od 125 kuna neto. Sudjelovanje radnika u troškovima prehrane iznosit će od 1. siječnja 50 euro centa u odnosu na dosadašnjih pet kuna. Dogovorena povećanja materijalnih prava radnika za 2023. godinu vrijedna su oko 25 milijuna kuna.

– Imajući u vidu da su plaće već povećavane u ožujku ove godine, u što je uloženo 35 milijuna kuna, ovaj rezultat kolektivnih pregovora znači da je Grupa Podravka u razdoblju kraćem od godine dana u prava radnika zaposlenih u Hrvatskoj uložila više od 76 milijuna kuna – zaključuju u Podravki.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori