Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Marija Halaček iz Molvi jedina predstavnica Hrvatske u Indiji: Predstavila sam program prevencije ovisnosti naše škole

Marija Halaček, profesorica hrvatskog jezika iz Osnovne škole Molve, kao jedina predstavnica iz Hrvatske sudjelovala je na konferenciji u Indiji.

– Poziv me jako iznenadio. U indijski grad Trivandrum pozvana sam početkom rujna, a pozivnicu mi je uputila organizacija WFAD (World Federation Against Drugs) – svjetska organizacija čiji sam član. Pozivno pismo me iznenadilo i prvotna reakcija je bila: Znate li odakle sam? Koliko sam daleko od Indije? Odgovori organizatora su bili podržavajući: Pozivamo vas upravo zato što ste iz Hrvatske, želimo čuti vaša iskustva i s vama podijeliti iskustva drugih, želimo da budete dio konferencije – govori.

Dodaje da je dobila podršku svoje okolina te se odlučila odazvati pozivu i sudjelovati na konferenciji.

– Zahvaljujući velikoj podršci načelnika Općine Molve Zdravka Ivančana, Općinskog vijeća i njihovoj financijskoj potpori te ohrabrujućoj podršci ravnatelja škole Ivana Jakovića i cijele škole, odlučila sam se za putovanje. Bila sam jedina iz Hrvatske. Bila sam jako ponosna, ali sam osjećala i veliku odgovornost kako ću predstaviti svoju domovine i zavičaj iz kojeg dolazim – ističe ponosno.

Konferencija je nosila naziv “Children Matter – Right to no-drug childhood”, a organizirale su ga tri nevladine svjetske organizacije. Sudjelovalo je više od 40 zemalja svijeta i ukupno 300 osoba.

Ustupila Marija Halaček.

Napominje da su se aktivnosti odnosile ravnopravno na odrasle sudionike te na forum mladih, ali i da je tijekom intenzivna tri dana rada, predavanja i radionica, upoznala sudionike iz cijelog svijeta.

– U panel diskusiji te u radionicama imala sam priliku govoriti o prevenciji ovisnosti i aktivnostima koje provodimo u školi, ali i o mnogobrojnim aktivnostima različitih organizacija u Hrvatskoj koje pomažu u borbi protiv ovisnosti. Svojim sam aktivnim sudjelovanjem dala prijedloge za akcijski plan za buduće razdoblje u kojem trebamo u prevenciji ovisnosti biti još uporniji, jer su brojke, nažalost, poražavajuće – objašnjava.

Ističe da s prevencijom treba početi što prije te da je stekla dojam da djeca u Podravini u većini slučajeva imaju dobro djetinjstvo, no nije uvijek tako.

– Zato kažemo da nikad nije previše govoriti ako govorimo o prevenciji različitih ovisnosti. Djeca im mogu biti izložena upravo u obiteljima u kojima bi trebala imati sigurno okruženje – naglašava.

Na konferenciji je rečeno da će do 2030. godine porasti zlouporaba supstanci koje izazivaju ovisnosti za više od 11 posto bez obzira na prevenciju.

Ustupila Marija Halaček.

– Da, prevencija funkcionira, ali načini i postupci koje prevencijski činimo očito ne funkcioniraju. Zato ih trebamo mijenjati. Izraditi plakat o ovisnostima, pokazati prezentaciju… nije dovoljno i nije učinkovito – smatra.

Za kraj dodaje da je ovo samo dio onog što je naučila, a što želi koristiti u svom radu i unaprijediti ga te da je sudjelovanje u Indiji bilo nezaboravno.

– Zahvaljujem svima koji su mi pomogli u pripremi i realizaciji mojega sudjelovanja na konferenciji. O prekrasnoj, čudesnoj zemlji Indiji i njezinim srdačnim i suradljivim stanovnicima imam samo riječi hvale i nadam se da ću imati priliku posjetiti ju još koji put – zaključuje.

Ustupila Marija Halaček.
Ustupila Marija Halaček.
zatvori