Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Koprivnički šahist Pavao Keglević primio vrijedno priznanje Hrvatskog šahovskog saveza

Vrijedno priznanje Hrvatskog šahovskog saveza dodijeljeno je koprivničkom šahistu Pavlu Kegleviću.

Naime, u Zagrebu je u utorak povodom 110. godišnjice osnutka održana svečana skupština Hrvatskog šahovskog saveza na kojoj su dodijeljena priznanja najuspješnijim igračima, trenerima i djelatnicima u hrvatskom šahu.

– U kategoriji “Igrači”, među 10 eminentnih imena zasluženo se pojavilo i ime legendarnog koprivničkog šahista Pavla Keglevića. Pavao Keglević je legendarna i nezaobilazna figura i doajen koprivničkog šaha – šahist, matematičar i sportaš koji je pomogao mnogim ljudima materijalno, duhovno i sportski kao kolega, prijatelj i član tima – istaknuo je Hrvoje Matijević, predsjednik ŠŠK Podravka.

Podsjetio je da je Pavao Keglević inženjer strojarstva koji je radni vijek proveo na katedrama za matematiku strojarskih fakulteta u Rijeci i Zagrebu, a u slobodno vrijeme se već više od 60 godina bavi šahom.

– Počeo se natjecati u zagrebačkom klubu Mladost 1959. godine, da bi zatim prešao u riječki klub Kvarner. Osim titule Fide majstora običnog šaha stekao je i titulu Fide majstora problemskog šaha, a 1978. godine stječe i titulu prvog velemajstora dopisnog šaha na području bivše države. Početkom 70-ih prelazi igrati za koprivničke klubove ŠK Bilokalnik, ŠŠK Podravka, ŠŠK Koprivnica za koje u kontinuitetu od 50 godina na bezbrojnim ligaškim natjecanjima igra sve do danas – objasnio je Matijević.

Napomenuo je da je trenirao i odgojio generacije mladih šahista, a iako je u poodmakloj dobi od 82 godine, redovito igra tenis.

Ustupio Hrvoje Matijević.
zatvori