Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Županija nastavlja s obukom neplivača, nastavnica Varović: Djeci je zabavno, igraju se, plivaju i vidi se veliki napredak

Koprivničko-križevačka županija nastavlja s provođenjem obuke neplivača osnovnoškolaca.

Prije zimskih praznika uputili smo se na Bazene Cerine gdje su tehnike plivanja učili učenici Osnovne škole Fran Koncelak iz Drnja.

Ksenija Varović, iz Osnovne škole Fran Koncelak, odnosno voditeljica Područne škole Josip Generalić Hlebine, bila je u pratnji 48 učenika.

– Oni su učenici šestog razreda iako bi trebali obuku pohađati kao učenici trećeg, no zbog pandemije koronavirusa došli su na red tek sada. Na samom početku djeca su bila malo nesigurna te je bio prisutan strah, međutim kako vrijeme prolazi sve su veselija i lijepo im je na bazenima. Primjećuje se veliki napredak i ono što je mene iznenadilo je to da u malim sredinama još uvijek postoji veliki broj neplivača – rekla je Varović i dodala da su učenici na bazenima od osam do 12 sati.

Napomenula je da su djeca sretna i vesela, jako im je lijepo, treneri su profesionalci.

– Dječaci i djevojčice su odvojeni. Zabavno im je, igraju se, plivaju i stvarno se vidi veliki napredak – kazala je.

Snimio Valentino Štefanek.

Sonja Šafar, voditeljica Bazena Cerine, istaknula je da je škola plivanja organizirana u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima, ovisno o mogućnostima škole.

– Jutarnji termini su od osam do 11:30 dok su popodnevni termini od 16:30. Škola plivanja provodi se tako da se održi 20 školskih sati po 45 minuta, što znači pet dana u tjednu po četiri školska sata. Prvi dan odradimo inicijalno testiranje po kojem napravimo procjenu znanja plivanja djece i tada ih svrstavamo u homogenizirane skupine prema kojima diktiramo broj voditelja. Međutim to otprilike već znamo i ima nekakvo pravilo da radimo što manje grupe jer je kvalitetniji rad pa nam tako na 10 djece dolazi jedan provoditelj. Što je znanje djece manje, to je i broj djece u skupini manji i obrnuto – kazala je.

Dodala je kako je znanje plivanja djece iz godine u godinu slabije.

Snimio Valentino Štefanek.

– Po nekim istraživanjima koja smo proveli, imamo nekih 60 posto djece koja ne znaju plivati. Izuzetak su gradska djeca koja su vrlo vjerojatno zbog blizine bazena u manjem postotku neplivači. Što su djeca udaljenija od grada to su i brojke lošije. Ovaj je program hvale vrijedan jer ga ne provode sve županije u Hrvatskoj. Nekad je to bio obvezni program svih škola u Hrvatskoj, međutim to sad više nije pravilo, već dobra volja svakog grada i županije hoće li to provoditi ili ne. Danas u 21. stoljeću nažalost ima još puno djece koja ne znaju plivati, a to je nešto što im može spasiti život. To nije neki sport s kojim se možemo i ne moramo baviti, već nešto što uistinu može spasiti život. Osim toga plivanje kad se jednom nauči, ostaje do kraja života – naglasila je.

Vjeruje da je ovo jedan od projekta koji djeca vole pohađati iako je i dosta naporan jer na četiri sata plivanja dnevno malo tko je naučen. Napominje kako školu plivanja inače polaze učenici trećeg razreda, no trenutno su u nadoknadama jer ovaj program zbog pandemije koronavirusa dvije godine nisu provodili.

– U to vrijeme učenici županijskih škola nisu dolazili na obuku dok oni gradskih jesu pa sad imamo situaciju da imamo šeste, pete i četvrte razrede na obuci. No, nikad nije kasno naučiti plivati i to mora biti nekakvo osnovno pravilo – zaključila je Šafar.

Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, kazala je kako je projekt počeo još 2008. godine te se od tada gotovo kontinuirano provodi.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Imali smo samo kratku pauzu u vremenu pandemije koronavirusa kada smo zbog predostrožnosti privremeno zaustavili provedbu projekta. Već smo ove godine nadoknadili propušteno pa tako ove godine školu plivanja polaze tri generacije. Koprivničko-križevačka županija jedna je od rijetkih županija u Hrvatskoj koja sufinancira ovaka projekt. Projektom se prije svega potiče razvijanje zdravih navika već u ranoj dobi učenika. Na ovaj način želimo potaknuti i izvannastavne sportske aktivnosti učenika, pri čemu se ujedno potiče i razvoj motoričkih vještina i samo druženje učenika. Školu plivanja vode licencirani stručnjaci, a projekt je zaokružen organiziranim prijevozom učenika – naglasila je.

Mušlek je dodala kako je ove godine za ovaj projekt izdvojeno gotovo 200.000 kuna jer tri generacije učenika sudjeluju u projektu, odnosno 1.200 učenika.

Pročelnica je zaključila da će i narednih godina inzistirati na projektu jer ima pozitivne učinke na učenike.

Tekst pripremili Adela Zember Antolić i Valentino Štefanek.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori