Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Završeno 63 posto Aglomeracije Koprivnica, Vukmirić: Moći ćete se ponositi da je veliki projekt riješen na dobrobit svih građana

Aglomeracija Koprivnica i dalje napreduje – završeno je 63 posto projekta.

Rečeno je to danas prilikom obilaska radova budućeg retencijskog bazena Križevačka. Kako je to objasnio direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras, puno toga je odrađeno nakon druge godine provedbe. Konkretno, napravljena su 63 kilometra kanalizacijske mreže od ukupno 101 kilometra, kao i 24 kilometra sustava vodoopskrbe od planirana 74 kilometra, odnosno 74 posto.

– Brojke su zaista velike, prema projekcijama do kraja godine će biti realizirano oko 210 milijuna kuna pa je i ta brojka impozantna. Na području okolnih šest općina u kojima se Aglomeracija provodi Đelekovec je na 95 posto izgrađenih kanalizacijskih cijevi, dok su, primjerice, Sigetec i Hlebine na 90 posto. Puno se kopalo, ostala je još cijela 2023. godina do kraja realizacije projekta i kopat će se do kraja, no puno više će se sanirati kad to vremenske prilike omoguće. Asfaltiramo i saniramo postojeće ulice na području grada, ali i ostalih naselja – staze, ceste i kolnici su sanirani i vraćeni u prvobitno stanje – otkrio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je riječ o retencijskom bazenu Križevačka, bit će volumena od 3.000 kubika i drugi je po veličini od pet koliko ih se planira. Petras je objasnio i da je retencijski bazen zapravo građevina koja u velikom kišnom dotoku oborinske vode svojim volumenom prihvaća svu tu vodu i tako olakšava sustav odvodnje.

– S ovih 3.000 kubika rješavamo problem ovog dijela grada, naselja Reka, državne ceste D2, odnosno problem poplavljivanja ulica i prekida u prometu. Početkom godine počinje gradnja najvećeg retencijskog bazena Pavelinska od 5.500 kubika u urbanom dijelu grada, ali i manje retencijske građevine Kaufland. Retencijski bazen Čarda završen je 95 posto, a radi se i na bazenu Herešinska – kazao je Petras.

Spomenuo je i da bi bazenima Pavelinska i Kaufland trebao biti olakšan sustav na podvožnjaku kod Podravke, odnosno do lakog poplavljivanja više ne bi trebalo dolaziti. Naglasio je pritom da građevinski sektor ima svoje probleme zbog divljanja cijena na tržištu, no sve se rješava u hodu zbog čega je mišljenja da ugroze rokova ne bi trebalo biti, kao niti ugroze financiranja.

Medijima se obratio i predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec koji se također osvrnuo na povećanje cijena. Iako su cijene materijala u odnosno na kalkulaciju enormno porasle, to radove nije usporilo. Prokomentirao je i rad po lošim vremenskim uvjetima.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Mi smo građevinari, ne radimo u pekari. Ova godina je bila sušna, sada imamo kišni period, no sve to kompenziramo. Radimo i po kiši, možda će nas to malo omesti, no onda ćemo se presložiti. Otvoren nam je front na 40 mjesta u ovom projektu – rekao je Habijanec.

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž nastavila je da je dosad postignut izvrstan rezultat u projektu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Najviše me veseli kad ljudi u svakodnevnim situacijama vele “Ova Aglomeracija nama ulijeva sigurnost“. Mijenja se stara vodovodna mreža, gradi se nova, i taj osjećaj sigurnosti je ključna stvar koju smo željeli postići. Jednom kad se završi s rekonstrukcijom pod zemljom mislim da ćemo sigurnije i opuštenije živjeti u našem malom gradu – istaknula je.

Radove je obišao i zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić koji je ovih dana na turneji u našoj županiji. Obišao je tako već radove u Đurđevcu i Križevcima, a danas je na red došla Koprivnica.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Koprivnica je ovaj čas u najzrelijoj i najoptimalnijoj fazi, dinamički je u planu i ne vidimo razloge da bi se nešto dovelo u pitanje u smislu završetka radova. Sva tri grada su opravdala očekivanja, odrađen je sjajan posao u pripremi i provedbi projekta. Stvorene su pretpostavke da mi u Hrvatskim vodama Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima omogućimo da se kroz par godina mogu ponositi da je takav veliki projekt u njihovom gradu riješen na dobrobit svih građana i mještana okolnih općina. Velika je stvar da je u sve tri aglomaracije ozračje veličanstveno, vjerojatno su doprinos tome dale domaće tvrtke koje su ovladale tim projektima i evidentno je da je to bio sjajan odabir. Hrvatske vode će i nadalje biti na dispoziciji – spomenuo je.

I on je potvrdio da financijski neće biti oštećen nitko od aktera, a za kraj je prozborio još nekoliko riječi hvale našem području.

– Koprivnica, Križevci i Đurđevac su među privilegiranim projektima za koje se netko povijesno borio, ta imena znamo, da bi kroz par godina riješili problem ekološkog života i pretpostavke za gospodarski rast – zaključio je Vukmirić.

zatvori