Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO U Novigradu Podravskom otkrivena spomen-ploča Vinki Pavlek

Svečano je otkrivena spomen-ploča Vinki Pavlek u Osnovnoj školi Prof. Blaž Mađer u Novigradu Podravskom koju su podigli škola, Općina Novigrad Podravski i Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici.

Iz Općine poručuju da je Vinka Pavlek bila učiteljica hrvatskog jezika i književnosti, knjižničarka, pjesnikinja, prozaistica, komediografkinja, redateljica, urednica, zavičajna književnica, slikarica, predsjednica Udruge za kulturu Komarna i dugogodišnja članica Matice hrvatske.

– Na ploči je otisnuta i njezina pjesma Dva zavičaja koju je smatrala osobnom himnom, a ujedno je otvorena i spomen-izložba s fotografijama iz školskih dana Vinke Pavlek. U prigodnom programu s interpretacijama pjesama Vinke Pavlek sudjelovali su učenici i učitelji škole, dok su o životu i djelu Vinke Pavlek govorili bivša ravnateljica škole Marija Kalšan, ravnateljica škole Lidija Peroš, načelnik općine Zdravko Brljek i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Dražen Ernečić – objašnjavaju.

Spomen-ploču svečano su otkrile učenice Marija Harabajza i Hana Franjo, a svečanosti je u ime obitelji prisustvovala i kći Melita Pavlek.

zatvori