Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO U Muzeju Grada Đurđevca obilježena 25. godišnjica donacije Ivana Lackovića Croate

Muzej Grada Đurđevca obilježio je 25. godišnjicu donacije Ivana Lackovića Croate.

Tom prilikom predstavljen je novi izmijenjeni stalni postav u potkrovlju utvrde Stari grad te na prvom katu čiji je odabir napravila viša kustosica i ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel.

Na samom početku ravnateljica Janković Hapavel se obratila svima prisutnima te uputila pozdrave u ime gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija. Istaknula je značaj i vrijednost donacije koja je od samog početka njezina formiranja Đurđevac smjestila na važnu kulturno-turističku kartu i učinila ga prepoznatljivim i važnim središtem koji je kasnije nadograđen ostalim kulturnim sadržajima.

– Donacija zbog svoje heterogenosti omogućuje različite iskorake, odnosno različite izložbe od tematskih do onih posvećenih pojedinim autorima. Pojedina djela prezentiraju se posudbom i pripremaju se za gostujuće izložbe u domaćim ili inozemnim muzejima i galerijama – rekla je Janković Hapavel.

Osim izbora djela domaćih autora, postav obuhvaća i izbor djela inozemnih autora čija djela se također nalaze u prostoru donacije.

O formiranju donacije, uređenju prostora te crticama o poznanstvu s Ivanom Lackovićom Croatom govorio je Zdravko Šabarić, dok je književnica Božica Jelušić u svom obraćanju naglasila Lackovićevu intelektualnu crtu i strast sakupljanja.

U prigodnom dijelu programa nastupili su učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, a recitacijom svoje pjesme posvećenu Lackoviću Croati pjesnik Ivan Picer iz Sigeca.

zatvori