Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: Tradicionalna izložba jaslica ‘Božiću ususret’ okupila rekordan broj izlagača

U Muzeju grada Đurđevca otvorena je osma tradicionalna izložba božićnih jaslica pod nazivom “Božiću ususret 2022.”.

Organizatori izložbe su Udruga Peski-Art Đurđevac, Muzej grada Đurđevca i Turistička zajednica grada Đurđevca, a izložba je organizirana uz pomoć i podršku Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca.

Na na samom početku je predsjednik udruge Franjo Mihočka rekao da svake godine imaju sve više prijavljenih radova.

– Na izložbi sudjeluju ustanove, škole, udruge i kreativni pojedinci iz čak šest županija koji su izložili 32 rada, odnosno ručno rađene jaslice od različitih materijala. Jaslice su izrađene od prirodnih materijala poput komušine, to jest luščinja, mahovine, češera, kore drveta i slično. Tu su i jaslice od keramike, drva, gline, papira, a mogu se pronaći i druge zanimljive kombinacije materijala. Mogu reći kako svake godine imamo sve više prijavljenih radova, pa je i ova godina rekordna po broju izložaka – rekao je Mihočka.

Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči koji je tom prilikom svima poželio sretne božićne blagdane.

– U Đurđevcu je ova izložba jaslica postala već tradicija, a svi mi moramo čuvati našu tradiciju jer nam ona govori tko smo i što smo te kako smo postali ovo što smo danas. Ovo je već osma izložba i zahvaljujem svima koji ste se ovdje okupili i dali podršku ovoj stvarno lijepoj izložbi – rekao je Janči.

Spomenimo da je predgovor za katalog izložbe napisao profesor Krunoslav Kovačić koji je okupljenima ukratko objasnio zašto slavimo Božić i kako se nekada slavio Božić.

Prigodnim riječima obratio se i župnik Župe sv. Jurja iz Đurđevca velečasni Tomislav Leskovar.

Dodajmo da je na otvorenju izložbe nastupio župni mješoviti zbor Georgius Župe sv. Jurja Đurđevac pod vodstvom Ivane Senjan.

Izložba ostaje otvorena do 8. siječnja.

zatvori