Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Seretin: Centar kompetentnosti je u funkciji, stigao nam je dio opreme, a od iduće godine zgradu će koristiti i vanjski korisnici

Moderno zdanje s katom i prizemljem zelene fasade, zelenog krova sa solarnim pločama, sa staklenim hodnicima koji pružaju pogled na igralište i park niknulo je pokraj Obrtničke škole Koprivnica.

Riječ je o projektu nadogradnje spomenute škole u sklopu projekta Centar kompetentnosti kojem je cilj podići standard srednjoškolskog obrazovanja. No, osim u Koprivnici, gradilo se i u Đurđevcu, točnije u Strukovnoj školi Đurđevac.

Riječ je o 70 milijuna kuna vrijednoj investiciji, koja je većinom financirana europskim sredstvima te u manjem dijelu iz županijskog proračuna, a škole su time postale mjesta izvrsnosti i modernog strukovnog obrazovanja.

Kroz Centar kompetentnosti ulaže se u podizanje standarda srednjoškolskih zanimanja u Koprivnici i Đurđevcu, kako u dijelu školske infrastrukture, tako i u dijelu novih obrazovnih programa prilagođenih potrebama tržišta. Osim infrastrukturnih uvjeta i suvremeno opremljenih prostora, učenici, nastavnici i ostali polaznici dobit će i nove obrazovne programe s naglaskom na praktična znanja i vještine.

Što se trenutno zbiva u Centru kompetentnosti Obrtničke škole Koprivnica doznali smo od člana projektnog tima Saše Seretina.

Snimio Valentino Štefanek.

– Nova zgrada stavljena je u funkciju s danom kad smo dobili uporabnu dozvolu. To je bilo 24. lipnja i nakon toga smo 1. rujna dobili rješenje Ministarstva znanosti o i obrazovanja i 5. rujna počeli smo s nastavom – rekao je Seretin.

Dodao je da površina zgrade iznosi 2.000 metara kvadratnih, u njoj se nalaze četiri praktikuma i isto toliko laboratorija za područje elektrotehnike i računalstva. Tu je i sedam novih učionica opremljenih s računalima, tri kabineta za nastavnike, jedan tehnički ured, zbornica s čajnom kuhinjom, skladište, kotlovnica, strojarnica.

– Trenutno ovu zgradu koriste učenici s područja elektrotehnike i računalstva, a upravo njima je ona i namijenjena. Riječ je o 250 učenika četverogodišnjih i trogodišnjih zanimanja iz područja elektrotehnike. Kasnije, vjerojatno od iduće godine, ovu će zgradu koristiti i vanjski korisnici, primjerice u sklopu obrazovanja odraslih. U planu su i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola tako da će biti stalno u funkciji – kazao je Seretin.

Napomenuo je da im je stigao dio nove opreme, a sve bi trebalo stići do ožujka 2023. godine.

– Stigao je kompletan namještaj i ta javna nabava je završila. Stigla je oprema za laboratorij za elektroniku, stigla su prijenosna računala, jedan dio opreme za automatizaciju. Vrijednost trenutno pristigle opreme je malo veća od dva milijuna kuna, a još nam treba stići oprema u vrijednosti oko 5,5 milijuna kuna – istaknuo je Seretin.

Govori nam da su prvi rezultati projekta Centar kompetentnosti već vidljivi i to prije svega kroz novoizgrađeni objekt.

Snimio Valentino Štefanek.

– Počeli smo s nastavom i učenici su dobili puno bolje radne uvjete. Kasnije očekujemo da će biti puno bolja suradnja s poslodavcima, da će učenici puno lakše i bolje naći praksu, da će u krajnjem slučaju naši poslodavci dobiti bolju radnu snagu. S obzirom na to da je zgrada namijenjena i obrazovanju odraslih, fluktuacija će biti konstantna – objasnio je.

Više o samom projektu rekao nam je i njegov voditelj i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.

Podsjetio je da se ovaj projekt zapravo sastoji od dva projekta.

– To je Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, a drugi dio je vezan uz takozvane soft aktivnosti i njegov je sastavni dio, a zove se Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu. Vrijednost jednog i drugog projekta je nešto viša od 30 milijuna kuna. Dakle, Centar kompetentnosti je vrijedan 30,2 milijuna kuna, a Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu je 30,4 milijuna kuna. Riječ je o 60 milijuna kuna koje smo dobili, a Županija je osigurala još 12 milijuna kuna kako bi se projekt do kraja realizirao – pojasnio je pročelnik.

Istaknuo je da je osim dogradnje Obrtničke škole Koprivnica, projektom napravljena i dogradnja Strukovne škole Đurđevac. I tamo je, kaže pročelnik, dobivena uporabna dozvola i dozvola za rad.

– Također smo kroz prvi dio projekta nabavljali dio informatičke opreme koja je potrebna za odvijanje strukovne nastave u spomenute dvije škole. To su prije svega računala, didaktička oprema, elektronička oprema, specijalizirani strojevi poput recimo pisača i različitih drugih specijaliziranih uređaja koji se koriste u strojarstvu i elektrotehnici. CNC mašinu smo kupili, što je jedna od velikih investicija. Dio opreme smo kupili i iz drugog dijela projekta, znači kroz Razvoj kompetencija, a ostatak sredstava je korišten za edukaciju nastavnika za izradu novih kurikuluma, za izradu novih standarda zanimanja i za izradu novih standarda kvalifikacija. Također u drugom smo dijelu projekta izradili 29 programa za obrazovanja odraslih – istaknuo je Masnec.

Naglasio je kako je cilj projekta unaprjeđenje nastavnog procesa, ali i skraćivanje vremena od završetka školovanja do prvog zaposlenja.

– Ne samo u smislu pronalaženja prvog radnog mjesta, već i da prilikom dolaska u novu radnu sredinu proces prilagodbe učenika bude što kraći, odnosno da se oni mogu odmah uključiti u proces proizvodnje i da ta prilagodba bude što kraća. Inače, sam projekt ima tri osnovna stupa na koja počiva – prvi stup je stvaranje materijalne osnove, znači materijalnih i tehničkih uvjeta, drugi je stvaranje i razvijanje novih program, znači standarda, kurikuluma, a treći stup je osposobljavanje i edukacija nastavnika za nove izazove i programe – kazao je.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori