Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Predstavljen novi kalendar-plakat poezije ‘K bijelim zvijezdama gore’ i knjiga Tome Jalžabetića

U Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavljen je novi kalendar, odnosno plakat poezije “K bijelim zvijezdama gore” za 2023. godinu i knjiga Tome Jalžabetića “Narodni život i običaji Đurđevca 1898. – 1899.”.

Kalendar-plakat poezije “K bijelim zvijezdama gore” za 2023. godinu posvećen je pjesniku Đuri Sudeti, a urednica mu je Ivanka Ferenčić Martinčić koja je izabrala pjesme koje se na njemu nalaze.

– Meni je zapravo bio impozantan trenutak ponovnog iščitavanja njegove biografije i upoznavanja s njime. S obzirom na to koliko je kratko stvarao, nepojmljivo je da je njegovo stvaralaštvo toliko moćno i da je njegova poezija toliko duboka i odzvanja čitavo ovo vrijeme – rekla je Ferenčić Martinčić.

Knjiga Tome Jalžabetića “Narodni život i običaji Đurđevca 1898. – 1899.” nastala je povodom autorove 170. obljetnice rođenja i 85. obljetnice smrti.

Izdanje su predstavili Vladimir Miholek, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu, Nikola Cik, potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu, i akademik Dragutin Feletar, urednik knjige.

Feletar je pojasnio da se većina ovakvih rukopisa čuva u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

– Ova knjiga je ustvari sada nastojanje Odsjeka za etnologija HAZU-a da nakon 120 godina objavi stare rukopise koje čuva arhiv akademije, a jedan takav rukopis je Tome Jalžabetića iz Đurđevca – pojasnio je Feletar.

Predstavljanje su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Spomenimo da Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu godišnje izdaje po dvije knjige, a već 23 godine kontinuirano izdaje i kalendar-plakat poezije posvećen nekom od značajnih zavičajnih književnika te tako sudjeluje u izgradnji Zavičajne zbirke.

zatvori