Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Polaznici Podravskog sunca raznim aktivnostima obilježili Školski medni dan

Predškolci, učenici nižih i viših razreda i odgojno-obrazovnih skupina te polaznici poludnevnog boravka u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce sudjelovali su u aktivnostima provedenima u sklopu integriranog nastavnog dana – Školski medni dan.

– Školski medni dan svake se godine obilježava 7. prosinca, a Podravsko sunce od ove godine ima i posebnu povezanost s pčelama. Potaknuti radom naše Eko škole i osvojenim prvim mjestom na HRT-ovom natječaju “Najljepši školski vrtovi” za 2019. godinu, sudjelovali smo na natječaju “Čuvajmo svoj dom od malih nogu! Ekoškole i Protect&Gamble za očuvanje biološke raznolikosti” s projektom “Solitarne pčele u sunčanom voćnjaku” koji je odabran kao jedan od pet najboljih projekata natječaja – poručuju iz Podravskog sunca.

Dodaju da je cilj projekta učenicima s teškoćama u razvoju omogućiti iskustveno učenje te na različite načine poticati njihov razvoj planski ih izlažući različitim vrstama poticaja i podražaja.

– Realizacija projekta sastoji se od izrađivanja kućica za solitarne pčele, sadnje biljaka pogodnih za pčele, predavanja o pčelama i njihovoj korisnosti za očuvanje bioraznolikosti, organizacije integriranog nastavnog dana, postavljanja metalnih pločica s nazivima vrsta biljaka, edukacije o načinima kompostiranja te izrade brošure o očuvanju bioraznolikosti uz pčele. Integrirani nastavni dan tako je povezan s projektom, a naši su učenici i svi polaznici Centra bili uključeni u niz aktivnosti kojima se učilo o pčelama, njihovoj važnosti za očuvanje bioraznolikosti, ali i medu te njegovoj važnosti za zdravlje – objašnjavaju.

Napominju da su učenici radili medenjake, kolače od meda, lizalice od meda protiv grlobolje, bombone od meda te medeni cake pops, slušali senzornu priču “Vrijedna pčelica” te izrađivali pčele lijepljenjem komadića kolaža na motiv pčele. Također su se upoznali s pčelarskim priborom, izrađivali pčele od recikliranog materijala, slušali predavanje o pčelama nakon čega je uslijedio kviz o pčelama te izrađivali hotel za pčele. Za kraj, u sklopu izvannastavne aktivnosti robotike, učenici su uz vodstvo učiteljice programirali pčele na put do svoje košnice.

– Nakon provedenih aktivnosti uslijedila je zajednička prezentacija radova u holu školu. Ovim se projektom i integriranim danom želi poučiti učenike o važnosti očuvanja okoliša i bioraznolikosti te razvijati svijest o dugotrajnoj potrebi djelovanja u ovom području, a razvijanjem pozitivne slike učenika o ekologiji svakako to nastojimo postići – zaključuju.

zatvori