Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Podržan prvi proračun u eurima težak 32 milijuna, Jakšić: Na nekoliko osnova imamo dobru krvnu sliku

Koprivnički gradski vijećnici na današnjoj su sjednici podržali prvi proračun izražen u eurima.

Kako je to uvodno kazao gradonačelnik Mišel Jakšić, težak je 32 milijuna eura.

– Radeći proračun vodili smo se praćenjem svih parametara proteklih godina iako su one bile specifične pa smo tako uzeli u obzir blagi optimizam u ekonomskim pokazateljima, ali smo i zadržali dozu konzervativnosti kod rashoda jer ne znamo što inflacija nosi, pogotovo ako maknemo zajamčene cijene Vlade. Na nekoliko osnova imamo dobru krvnu sliku. Naše plaće su na nekakvih 10 posto, što je dobar podatak kad uzmemo u obzir usporedbu s drugima. Zaduženost Grada je od 4,5 do 5 posto, a dozvoljena je 20 posto. To nam daje blagi optimizam, jer ako dođe do problema, imat ćemo prostor da zaštitimo sustav Grada po pitanju energenata, ali i da uskočimo kod europskih projekata – objasnio je gradonačelnik.

Dodao je da od 32 milijuna eura,19 se odnosi na društvene djelatnosti pri čemu na predškolski odgoj i obrazovanje otpada četiri milijuna eura.

– Okrenuti smo prema ovom području, a taj trend ćemo pratiti i dalje. Iza nas u tom segmentu ostaje intenzivan investicijski ciklus, a takav nas i čeka. Iduće godine uvodimo produženi boravak u dvije u četiri škola. Stipendije dižemo za više od 10 posto, naknada za novorođenčad podignuta je na 300 eura, dakle sve gdje se zaokruživalo u eurima, zaokruživalo se na više – pojasnio je gradonačelnik.

Istaknuo je da se u narednom razdoblju očekuje rekonstrukcija Starčevićeve, izgradnja staza na Podolicama uz osnovnu školu, izgradnja spojne ceste između Peteranske i Herešina.

– Puno toga počinje iduće godine. Ne vidimo u proračunu europske projekte za koje znamo da smo u njima. Nismo ih stavljali, jer tako dugo dok ne potpišemo krajnji ugovor koliki je udio Grada, nema potrebe stavljati u proračun, to ćemo posložiti rebalansom- Koprivnicu očekuju velike stvari – odobrena je izgradnja dvaju vrtića vrijednih 24 milijuna kuna, sportski centar i vanjski bazen, muzejski trg, sve je spremno za prijavu na projekte – rekao je Jakšić i napomenuo da se sprema prijava projekta dogradnje Osnovne škole Braća Radić te da kroz ITU mehanizam stiže 18 milijuna eura.

Nakon uvodnog izlaganja gradonačelnika uslijedila je kratka rasprava pa je tako HDZ-ov Saša Cestar kazao da Klub vijećnika HDZ-a ima dva amandmana – umjesto subvencija Komunalcu da se novac preusmjeri na potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima, te da se sa stavke medija skinu sredstva za naknadu za novorođenčad. Dodao je da je proračun konzervativan te da bi, između ostalog, trebalo promišljati o povećanju stipendija i naknada za novorođenčad, iako je gradonačelnik u uvodnoj raspravi kazao da se to upravo čini ovim proračunom.

Njegov stranački kolega Mladen Fajdetić raspravu je iskoristio kako bi uputio kritiku zbog povećanja cijene vrtića te je naglasio kako je mjesečna cijena vrtića povećana za 178 kuna.

Za govornicu se vratio gradonačelnik koji je kazao da se amandmani odbijaju.

– Što se tiče skidanja novaca za medije, nema potrebe da o tome raspravljamo, uvijek se ide na to, no i ti mediji djeluju i žive na području grada Koprivnice i oni su radni ljudi. Što se tiče naknada, već ih dižemo s 260 na 300 eura, taj trend ćemo pratiti i dalje. Što se tiče subvencija Komunalcu i preusmjeravanja gospodarstvu i poduzetništvu, važno je naglasiti da nismo uspjeli ispucati potpore za poljoprivredu i poduzetništvo. Subvencije Komunalcu namijenjene su za otplatu dvorane Osnovne škole Đuro Ester i za bazene. Isto tako, one su 10 puta manje nego što su to bile prije 10 godina – pojasnio je Jakšić.

Odgovarajući na pitanja koja su postavljena tijekom rasprave, Jakšić je još jednom objasni kako proračun izgleda, odnosno od čega se i zašto sastoji, odnosno ne sastoji.

– Imamo jedan segment proračuna koji nam daje pravo da budemo optimistični, drugi je onaj konzervativni kako bismo mogli prevenirati i treći dio koji se tiče europskih fondova pri čemu ih namjerno nismo stavili jer još ne znamo stope sufinanciranja, odnosno financiranja – naglasio je Jakšić i u tom kontekstu istaknuo da će se staze na Podolicama raditi kroz održavanje, jer za njih ne treba građevinska dozvola i zato to nije prikazano kao zaseban projekt u proračunu.

Osvrnuo se i na cijenu vrtića.

– Cijena vrtića nije se dirala zadnjih 20 godina. Valjda se u Tratinčici nešto promijenilo u tih 20 godina – broj grupa, zaposlenih, obnavljanja i otvaranja novih objekata, pedagoškog standarda. Imamo plan graditi još nova dva objekta, dižu se plaće i materijalna prava odgojiteljica. Grad može i dalje razvijati vrtićki sustav, ali ima fiskalnu odgovornost do koje se može ići. Ta cijena, nije cijena vrtića, već na svako dijete dolazi još 1.100 kuna, to je direktna subvencija roditeljima – zaključio je Jakšić.

zatvori