Subota, 11. svibnja 2024.

FOTO Otvorena je Kuća podrške Mali princ Đurđevac

Svečano je otvorena nova zgrada Udruge Mali princ iz Đurđevca.

Prvi su zgradu ušli gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te član udruge Mirko.

Članovi udruge pripremili su prigodan program, dok je predsjednica udruge Kristinka Štefan predstavila projekt te rekla da su ponosni na to koliko su postigli.

– Našoj djeci, osobama s intelektualnim teškoćama nužna je svakodnevna podrška. Oni žele ravnopravno živjeti u zajednici, biti povezani i uključeni u društvena događanja. Žele utjecati na svijet i život oko sebe, imati pristup kulturnim, socijalnim i zdravstvenim uslugama. Pravo na inkluziju za nas nije samo pravo na novčana sredstva, već na prihvaćanje, podržavanje i uključivanje u lokalnu zajednicu – istaknula je Štefan.

Dodaje da je projekt završen pet mjeseci prije roka.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je da je zadovoljan što je ovaj projekt ostvaren u Đurđevcu.

– Jako mi je drago da ste svi danas ovdje jer to znači da smo uspješno priveli ovaj projekt kraju i da će objekt biti stavljen u funkciju i da će najsretniji biti oni koji to najviše zaslužuju, a to su njegovi korisnici. Zahvaljujem  predsjednici na odličnoj suradnji jer nije lako kao udruga provoditi projekt od 15 milijuna kuna. Znamo svi kakva je odgovornosti i kakve se stvari mogu dogoditi u provedbi ovakvog projekta – poručio je Janči.

Partner u ovom projektu je i Centar za socijalnu skrb Đurđevac, a ravnatelj Daniel Rupić je rekao da se kraju bliži već četvrto partnerstvo centra i udruge.

– Udruga Mali princ za nas nije partner, već prijatelj koji je uvijek spreman pomoći i koji uvijek brine o svemu. Ne zaboravimo da je udruga osim što brine o osobama s intelektualnim teškoćama preuzela brigu i odgovornost o starijim i nemoćnim osobama u okviru programa Zaželi. Osobno moram istaknuti da je ovo jedan od najvećih uspjeha za slavlje jer me čini neizmjerno ponosnim građaninom i djelatnikom centra – dodao je Rupić.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković je rekao da ovaj projekt ne bi mogli realizirati bez državnih i EU sredstava, podrške Vlade i resornih ministarstava.

– Još postoje iz ovog resora projekti i programi koji su pred nama u kojima će nam partner biti Županija i gdje moramo imati podršku u Hrvatskom saboru i ja ih ovom prilikom zazivam da nastavimo ovu dobru praksu jer samo ono društvo koje vidi potrebe i pomaže onim slabijima i u teškoćama može biti jako i uspješno – istaknuo je Lacković.

Na otvorenje kuće došao je i Dragan Jelić iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranja EU projekata.

– 15 milijuna kuna je utrošeno na pravi način bez velikih, odnosno skoro nikakvih grešaka. Preostalo je još par sitnica da završimo projekt. On će dobro doći korisnicima koji će imati dnevni i poludnevni boravak i sve ostalo što im treba da bi kvalitetnije i lakše živjeli u ova vremena – rekao je Jelić.

Na samom kraju je ministar Marin Piletić rekao da je ovo jedna od najljepših božićnih bajki koju su mogli vidjeti obilazeći Hrvatsku proteklih dana.

– U krugu od 100 metara imamo tri zaista hvalevrijedna projekta ukupne vrijednosti veće od 35 milijuna kuna. Brojke danas u ovoj prigodi ništa ne znače, nego treba reći jedno veliko hvala svima vama koji ste doveli do ovih projekta – poručio je Piletić.

Nakon službenog dijela, obiđene su nove prostorije udruge, a Grad Đurđevac je pripremio božićne poklone za članove udruge koji ih čekaju ispod bora.

Za kraj je ostao obilazak dva radilišta u Đurđevcu kojima se obnovom i izgradnjom zgrada poboljšava kvaliteta socijalnih usluga u gradu. Riječ je o rekonstrukciji Centra za osobe s invaliditetom koji će biti smješten u bivšoj zgradi Gradske uprave te je obiđena nova zgrada u sklopu Centra za socijalnu skrb.

U centru su ih dočekali djelatnici, a ravnatelj Rupić je rekao da bi trebali u novu zgradu useliti u travnju.

– Mi smo izgradili ovu zgradu kako bi u njoj usluge pružali drugi, a ne centar. Za ovu donju etažu smo isplanirali da Centar za pružanje usluge u zajednici Svitanje iz Koprivnice pruža uslugu poludnevnog boravka za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, dok će se na gornjoj etaži pružati i provoditi razne preventivne usluge i aktivnosti. Korisnici ove zgrade su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djeca izdvojena iz obitelji, njihove obitelji, udomitelji, žrtve obiteljskog nasilja i svi koji su potrebi – poručio je Rupić.

Dodao je da je vrijednost projekta veća od 6,5 milijuna kuna.

zatvori