Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Održana završna konferencija projekta Green AURA, Ostriž: Promoviramo digitalne tehnologije i poučavamo mlade o održivom razvoju

“Setting up cooperation of GREEN Communities with Augmented Reality Assisted living labs” naziv je projekta čija je završna konferencija održana danas u prostorijama Inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici.

Riječ je o projektu koji je financiran u okviru Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020, a u kojem je Grad Koprivnica partner zajedno s Regionalnom energetskom agencijom Sjever i Razvojnom agencijom grada Pečuha. Nositelj projekta je Sveučilište u Pečuhu.

Zvonimir Perko, voditelj projekata u REA-i Sjever, kazao je kako su kroz ovaj projekt pokušali educirati građane kroz nove tehnologije.

– Tako smo na 14 lokacija u gradu gdje su u stvarnosti neka od rješenja energetske učinkovitosti postavili dodatan sadržaj proširene stvarnosti koji će educirati građane o toj tematici. Tako smo na primjer ispred jedne osnovne škole, gdje u stvarnosti postoji fotonaponska elektrana, postavili sadržaj proširene stvarnosti koji daje građanima više informacija – kazao je Perko.

Dodao je kako je dosad aplikaciju Ekvinoksxr koja se koristi za proširenu stvarnost skinulo više od 5.000 korisnika i nastavio da svi oni koji obiđu sve lokacije dobivaju prigodnu nagradu.

– Kao primjer uzet ću fotonaponske elektrane gdje je na svakoj od lokacija moguć daljnji kontakt s nama u REA-i Sjever kako bismo dobili više informacija o postavljanju elektrana, posebno na obiteljske kuće gdje se može dobiti besplatna procjena isplativosti takvih elektrana – naglasio je.

Dodao je kako će i nakon završetka projekta aplikacija biti u funkciji.

– Pozivamo i dalje sve građane da ju koriste. I dalje se nadamo da će biti veliki odziv građana. Zasad još uvijek nije u planu nastavak projekta, no ako se ukaže prilika za nastavak sigurno ćemo ju iskoristiti – kazao je.

Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice, kazala je kako je ovo jedan od projekata kojim se promoviraju digitalne tehnologije te poučava djecu i mlade o projektima održivog razvoja Koprivnice.

– Unutar projekta na lokacijama po gradu postavili smo table gdje građani mobitelom na svakoj od tih lokacija mogu vidjeti što je na njoj posebno, odnosno obrazlaže se jedan projekt iz domene zelenog i digitalnog. Tako se ispred Bazena Cerine može vidjeti priča o električnim punionicama, vrstama te kako rade i kako se koriste. Tako je svaka lokacija posebna po nečemu – zaključila je.

zatvori