Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: MLADI UZELI STVAR U SVOJE RUKE Petra Tudić: Htjeli smo mladima pružiti ono što mi nismo imali odrastajući na selu

Da je važno da su mladi uključeni u zajednicu kreiranjem sadržaja za druge mlade govori i završen projekt VAMOS! koji se provodio u Velikoj Črešnjevici, a koji su osmislili i provodili upravo mladi.

Ovim projektom proveli su brojne aktivnosti za djecu i mlade kako bi ujedinili zajednicu, ali i djeci i mladima približili neke aktivnosti u kojima možda ne mogu sudjelovati, a opet da kroz igru i na zabavan način nauče nešto novo.

Kako su se odlučili na provođenje projekta, ali i kako je nastala ideja o projektu opisala je voditeljica projekta Petra Tudić.

– Ideja projekta započela je tako što smo na Facebook stranici Agencije za mobilnost i programe EU vidjeli oglas za projekte solidarnosti koje prijavljuju i provode mladi od 18 do 30 godina. Prikupili smo informacije o tome kako se projekt može prijaviti i započeli s razmišljanjem. Ideja za naš projekt primarno je nastala iz našeg iskustva života u ruralnoj zajednici. Kada govorim našeg, mislim na projektne nositelje, a to su Toni Tudić, Maja Rengel, Luka i Filip Strunjak, Jelena Šimunija i ja. Kao djeca odrasla na selu nismo imali mnogo aktivnosti kojima bismo se mogli baviti – govori Petra.

Dodaje da u Velikoj Črešnjevici postoji Dobrovoljno vatrogasno društvo koje je jedina udruga u selu koja provodi aktivnosti za djecu i mladež, ali samo tijekom toplijih mjeseci. Za sve ostale aktivnosti djeca i mladi morali su i još uvijek moraju putovati do obližnje Pitomače.

– Kako tijekom ljeta traju stanke u aktivnostima u školi, rodila se ideja da djeci i mladima omogućimo da se tijekom ljetnih praznika međusobno druže i dodatno povezuju u sklopu organiziranih aktivnosti – pojašnjava.

Foto: Petra Tudić

U sklopu projekta proveli su brojne aktivnosti, od kvizova i društveno-socijalnih radionica, do organiziranja igara za djecu i mlade te sportsko-rekreativne aktivnosti.

– Volonterka Sanela Hasanac Vidović i ja provele smo društveno-socijalizacijske radionice za djecu i mlade. Tamo smo razgovarali o svojim emocijama, ponašanju prema drugima, ali se i zabavljali uz dobro osmišljene igre i aktivnosti – ističe.

Dodaje da su osim nositelja u projekt bili uključeni volonteri Antonia Vidović, Ana Kološ, Igor Tišljar, Marko Strunjak i Sanela Hasanac Vidović koji su sudjelovali u organizaciji i osmišljavanju ostalih aktivnosti.

Ističe da su najviše ponosni na aktivnost koja je okupila više od 300 djece.

– Najviše smo ponosni na Ilinje, odnosno igre za djecu i mlade gdje se okupilo 300-tinjak djece i mladih iz tri županije, što je za naše selo ogroman broj – govori.

Aktivni su bili i u sportskom dijelu pa su tako organizirali turnir u odbojci na pijesku, Big Cherry Open, na kojemu se natjecalo 12 ekipa čiji su članovi bili raznih dobnih skupina.

Foto: Petra Tudić

– Osim toga, provedene su sportske aktivnosti gdje smo djecu učili kako igrati odbojku na pijesku, nogomet i badminton – dodaje.

Osim društvenih aktivnosti, u sklopu projekta uredili su i njihov vanjski prostor, kao i jednu prostoriju u sklopu društvenog doma koja će im omogućiti druženja tijekom zimskih mjeseci.

– Izgrađeno je i ognjište te smo izradili šest klupa koje su uredila djeca iz naše područne škole svojim crtežima, a koje će se nalaziti pored ognjišta i odbojkaškog igrališta – govori.

Aktivnosti su se održavale od lipnja do listopada kako bi mladi mogli kvalitetno provesti ljetne mjesece, a Petra ističe da su odazivom bili zadovoljni.

– Djeca u dobi od šest do 12 godina najviše su se odazivali na aktivnosti. Dolazio je nešto manji broj starije djece. No, prema našim podacima, više od trećine sve djece i mladih iz sela sudjelovalo je u aktivnostima. Najveći odaziv bio je na sportskim aktivnostima i igrama. Veliku pomoć u provedbi aktivnosti pružale su nam učiteljice razredne nastave u područnoj školi u Velikoj Črešnjevici s kojima smo ostvarile kvalitetnu suradnji koja se nastavlja i nakon završetka projekta – ističe.

Dodaje i da su zahvalni mentoru Mariu Rengelu kao i roditeljima djece koji su ih podržavali kroz cijeli proces.

Foto: Petra Tudić

Govoreći o poteškoćama ističe da im je najveća bila kasnija isplata novčanih sredstava od one očekivane. Isplatu sredstava dobili su tek u trećem mjesecu provedbe projekta.

– Budući da nismo formalno osnovana udruga i nemamo vlastitih sredstava, dio aktivnosti proveden je krajem ljetnih mjeseci. Iako nam je kasnija uplata sredstava omela kontinuiranost u provedbi projektnih aktivnosti, vjerujemo kako su djeca i mladi i dalje ostvarili sve benefite koje smo prvotno i planirali – govori.

Ističe da je projekt bio izuzetno opsežan i uključivao je mnogo aktivnosti koje su samim time zahtijevale i opsežnu pripremu.

– Budući da je projekt isključivo volonterski, nositelji i volonteri su sve aktivnosti provodili u svoje slobodno vrijeme i bez naknade za rad. Lagali bi kada bi rekli da projekt nije bio fizički i mentalni napor, no na kraju kada se pogledaju rezultati uloženi se trud uistinu isplatio – ponosno govori.

Projektom su iznimno zadovoljni jer su ideju pretvorili u inicijativu i kasnije u jasno opipljive rezultate.

– Tako smo pokazali da je i u malim ruralnim sredinama moguće provesti europski projekt, odnosno da isti nisu rezervirani samo za velike udruge i gradove. Projekt je polučio pozitivne rezultate kod naše djece i mladih u pogledu pozitivne slike o sebi, grupne kohezije odnosno povezanosti među djecom i mladima, ali i povećanjem interesa za određene aktivnosti kojima se nisu prije bavili. Također, ovaj projekt djelovao je pozitivno i na nositelje i volontere tako da smo povećali vlastite socijalne i organizacijske kompetencije i međusobno se povezali. Na kraju, sva oprema i materijali koji su kupljeni u sklopu projekta ostaju našoj zajednici na korištenje – ističe.

Za sada nemaju novi projekt u planu, ali planiraju razne aktivnosti u neformalnijem tonu.

– Mladi iz Črešnjevice i dalje rade na tome da selo bude poželjno mjesto za život s nizom zabavnih, zdravih i poticajnih aktivnosti za sve – poručuje.

zatvori