Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO Luckasti umirovljenici okupili 46 sudionika na raznim aktivnostima

U Društvenom domu u Kloštru Podravskom održana je završna konferencija projekta “Luckasti umirovljenici” koji su provodili članovi Udruge matice umirovljenika Kloštar Podravski.

Tijekom dvije godine provođenja projekta umirovljenici su mogli sudjelovati u brojnim aktivnostima za čije im je provođenje Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dodijelilo 113.000 kuna i 15.000 kuna Općina, a ukupna vrijednost projekta je 256.000 kuna.

– Ukupno izravnih aktivnih korisnika kroz ove dvije godine bilo je 46 umirovljenika. Ostvareni ciljevi provedbom programa na organiziranim aktivnostima i radionicama postignuta je socijalna uključenost starijih osoba na lokalnoj razini. Dnevne aktivnosti i radionice su bile organizirane tako da su prilagođene potrebama i interesima starijih osoba, a programom se uspjela postići društvena povezanost sa zajednicom – istaknula je voditeljica projekta Valentina Marić.

Dodaje i da korisnici nisu ostali nezapaženi tijekom ostalih zanimljivih organiziranih aktivnosti.

Načelnik Općine Siniša Pavlović već je najavio nove mogućnosti za umirovljenike.

– Imamo još jedan veliki projekt koji će vas zanimati koji je uskoro gotov u Pitomači. To je zajednički projekt općina Pitomača, Špišić Bukovica i Kloštar Podravski za koji nam je odobreno osam milijuna kuna. Bivša zgrada srednje škole u Pitomači je obnovljena i sve će biti gotovo do kraja ove godine. Bit će prekrasnih sadržaja i radionica, a vama će biti osiguran prijevoz. Osim toga, projektiramo dom za starije i nemoćne koji će uključivati dnevni boravak – rekao je Pavlović.

Osnovna škola Kloštar Podravski u ovaj je projekt bila uključena tako što je omogućila da se radionice održavaju u prostorima škole, a ravnatelj škole Mirko Šandrovčan bio je zadovoljan ostvarenom suradnjom.

– Nama je vrlo drago što smo bili partner u tako jednom lijepom projektu koji se zove “Luckasti umirovljenici”. Partner smo kao škola u davanju prostora, ali i u suradnji i nekakvom radionicama s našom djecom. Predlažem da i budućim aktivnostima budemo partneri – istaknuo je Šandrovčan.

Na samom kraju konferencije predsjednik matice umirovljenika Mirko Debeljak rekao je da je zadovoljan provedbom projekta, ali mu je žao što se više umirovljenika nije uključilo.

– Došao je kraj našeg programa. Moram reći da se u ovoj situaciji našlo za svakog po nešto. Međutim ostaje žal što je od 140 članova, aktivnih bilo 46. Opet spominjem bilo je za svakog ponešto, mogli su birati. Žao mi je što se nisu uključili, mada smo zadovoljni i tim brojem. Ovo je ipak jedno selo, skupiti toliki broj na jedno mjesto i organizirati radionice je odlično – istaknuo je Debeljak.

Dodao je i da su se aplicirali za nastavak projekta za iduće dvije godine.

zatvori