Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Katarina i Martin Jadanec više od 35 godina izrađuju Vilerove goblene: Ako se samo jedan ubod pogriješi, sve se mora ispočetka

Supružnici Katarina i Martin Jadanec iz Miholjanca bave se izradom Vilerovih goblena već 35 godina.

Gotovo cijeli svoj život proveli su u Njemačkoj, a sada su se umirovili i vratili u Miholjance. Katarina se s goblenima prvi put susrela kod prijateljice.

– Došla sam na kavu, a ona se bavila izradom Vilerovih goblena. Pokazala mi je, nije baš odmah išlo, trebalo je to shvatiti, ali me podržala – govori Katarina.

Onda je pitala supruga hoće li i on pokušati i tako su se zajedno počeli baviti njihovom izradom.

– Neobično je da se muškarci ovime bave. Kad je žena počela raditi dala je meni da probam i tako je to preraslo u moj životni hobi. Ovo je mukotrpan posao, iziskuje puno preciznosti jer ako se samo jedan ubod pogriješi, mora se sve ispočetka – ističe Martin.

Objašnjavaju kako se Vilerovi gobleni izrađuju koncem na platnu koje je bijelo, dok je kod vunenih goblena slika već otisnuta na platno.

Oboje govore da je potrebno biti jako smiren i strpljiv, a sve što su izradili će ostati u naslijeđe djeci i unucima. Sve rade zajedno, a koliko su strastveni u izradi govori i to da se znaju i prepirati tko će sjesti za stol i izrađivati.

– Do sada smo izradili 24 Vilerovih i 10 vunenih, a za izrađivanje najvećeg goblena, koji nam je ujedno i najdraži, trebale su nam tri godine. Osim goblena Isusova uskrsnuća koji nam je najdraži, posebno su nam dragi oni koje su izabrali naši unuci. Imamo četvero unučadi i za svakog smo izradili po jedan goblen – napominju.

Iako je izrada goblena dug proces, Martin nije pomišljao na odustajanje i još uvijek mu to nije u planu. Supružnici ističu da je bavljenje ovim hobijem skupo. Sada su naručili goblen s motivima cvijeća koji stoji više od 2.000 kuna, a onda je tu još i poseban okvir čija je cijena više od 1.000 kuna.

Spomenimo da su proteklog tjedna svoje radove izložili u Društvenom domu Novo Selo, a u svemu su ih podržali sin Ivan i snaha Valentina na čiji su nagovor i izložili svoje radove.

zatvori